News55

Så räddar du en flåsande hund i bilen

hund
Gör allt du kan för att rädda en hund som sitter instängd i en bil i chockvärmen (se artikel). (Foto: Stina Stjernkvist)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Varje år kollapsar hundar och dör som är instängda i smällheta bilar. Gör så här om du blir ögonvittne till det barbariska djurplågeriet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen Härliga hund påminner om det fasanfulla ödet som årligen drabbar hundar sommartid.

“Med en utetemperatur på 25 grader tar det inte lång stund innan temperaturen i bilen har stigit till 50 grader och vid den temperaturen ådrar sig hunden snabbt livshotande skador”, framgår det i artikeln.

Det räcker inte att veva ner bilrutorna eller ställa bilen i skuggan då solen rör på sig. Om hunden blir kvar för länge i din varma bil dör den.

Du som har hund och bil bör tänka på att helst inte lämna kvar den i bilen när du ska i väg och handla. I så fall bör du antingen ta dig till affären tidigt på morgonen, när affären öppnar, eller senare på kvällen när det blivit lite svalare.

Ha en termometer i bilen. Då ser du hur varmt det är och om du lämnar hunden ensam i bilen – sätt då en stor lapp på framrutan under ett av torkarbladen med telefonnummer så att allmänheten kan kontakta dig.

Obs, ha alltid vatten med till hund!

Tipsen till dig som ser en instängd hund i en bil när det är varmt är att ta upp jakten på ägaren, och om bilen står utanför en butik eller ett varuhus ska du be personalen ropa ut registreringsnumret på bilen för att om möjligt få kontakt med ägaren.

Står bilen parkerad utanför ett hus, kolla då upp vem ägaren är och ring på dörren till villan eller lägenheten. Tveka inte att hjälpa hunden som är i nöd.
Du får kontaktuppgifter om ägaren till fordonet av Transportstyrelsen genom att skicka registreringsnumret i ett sms till 71640.

ANNONS

Ring polisen om du inte får tag i ägaren. Numret till polisen är 114 14.

Kommentar från undertecknad: Personligen skulle jag inte tveka att krossa rutan på bilen om det verkligen är en nödsituation där hundens liv är i fara och varken polisen eller ägaren dyker upp.

Källor: Härliga hund, Länsstyrelsen och Anicura.

Missa inte: Tips: Tänk på det här när du hämtar valp News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS