News55

Tips: Tänk på det här när du hämtar valp

Tips: Tänk på det här när du hämtar valp
Det finns flera bra tips för att din valp ska få en trygg och bra övergång till sin nya hemmiljö. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Är det dags att hämta hem en valp från uppfödaren? Här kan du läsa användbara tips på viktiga saker att tänka på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att vara väl förberedd gör att upphämtningen och ankomsten till det nya hemmet blir en mjuk och smidig övergång för den lilla valpen.

Det är även en del skriftliga saker att tänka på när man hämtar sin valp som ska vara id-märkt. Du ska bland annat få ett registreringsbevis, ett av Svenska Kennelklubbens förtryckta avtal och valpbesiktningsintyg. Är valpen vaccinerad ska det även följa med ett vaccinationsintyg och uppfödaren bör också kunna ge dig ett schema för vaccinationer och avmaskning. På Svenska Kennelklubben kan man läsa mer om detta.

Filt till din valp

Tidningen Allas har samlat några tips på saker som är värda att tänka på.

Det är en bra förberedelse att ta med en filt hemifrån på hämtningsdagen, denna kan du låta tiken ligga på eller vara nära. På så vis får valpen med sig mammans doft hem och det kan vara lugnande.

När ni kommit hem ger du valpen en trygg plats att vara på och bäddar med filten som doftar av tiken.

ANNONS

Stort sömnbehov

Efter hemkomsten blir du valpens nya flock och den kommer vilja vara nära dig. Låt den sova i ditt sovrum. Den som tänker på lång sikt, och som kanske inte vill ha hunden sovande i sängen, gör klokt i att från början lära den att ha en egen sovplats på golvet. Känner du att du vill vara nära den första tiden på nätterna kan det vara en bra idé att själv ligga på en madrass på golvet bredvid valpen, istället för att vänja den vid sängen. Sömnbehovet hos en valp är stort. En stor del av den första tiden i livet går åt till att sova. I genomsnitt sover valpen omkring 16-20 timmar per dygn, enligt Allas.

ANNONS

Äter ofta

Valpar äter ofta och lite. En riktlinje är att en valp som är mellan två och sex månader gammal äter omkring fyra till sex gånger om dagen. Hur mycket mat valpen ska få beror på vad det är för storlek och hundras, skriver Allas.

Ett tips är att låta matskålen växa med valpen och välja en liten i början. Likaså att man har en skål som är stadig och står stilla.

Promenader och behov

Något som många nyblivna hundägare undrar är hur ofta en valp gör sina behov och hur långt den kan gå på promenad.

Detta beror även här på vad det är för storlek på hunden. Men de flesta valpar kissar och bajsar mellan sju till tio gånger som dagen. Så gå hellre ut en gång för mycket än en gång för lite.

Det är klokt att välja ett halsband eller sele som är lätt och justerbart. Även att välja ett fast koppel till valpen, den vill gå nära och känna sig trygg.

Tips om säkerhet

ANNONS

Små valpar är känsliga och det finns många faror för det nya lilla livet. Här kan du ta del av några av veterinären Christophe Bujos bästa tips i TV4 om hur du skyddar valpen. Bland annat från tokigheter som den kan tänkas hitta på själv, men också hur man ska förhålla sig till värme och då man vistas nära vatten i sommar.

Läs mer:

Hundar 2024: 10 bästa raserna för seniorer

Här får du ta med din hund till stranden

Här är 20 berömda hundar i Hollywood

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS