News55

Så ska ärftlig blindhet hos hundar stoppas

blindhet
Framsteg i vetenskapens värld – en framtid utan ärftlig blindhet hos hundar. (Foto: Unsplash)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 22 juli 2024Publicerad: 22 juli 2024

Forskare har utvecklat ett genetiskt test som kan utrota en vanlig form av ärftlig blindhet hos hundar, känd som progressiv retinal atrofi eller förkortningen PRA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta test kan identifiera de gener som orsakar sjukdomen, vilket möjliggör tidig diagnos och selektiv avel för att förhindra att även framtida generationer av hundar blir drabbade av sjukdomen.

valp blindhet
Hundar som blir diagnostiserade tidigt kan få bättre stöd och anpassning, vilket förbättrar deras livskvalitet och minskar risken för plötslig blindhet. (Foto: Unsplash)

Vad är PRA?

Progressiv retinal atrofi är en grupp av genetiska sjukdomar som påverkar hundarnas ögon och leder till gradvis förlust av synen.

PRA kan drabba många olika hundraser och är en av de vanligaste orsakerna till blindhet hos hundar. Sjukdomen är ärftlig och sprider sig från föräldrar till valpar genom specifika genetiska mutationer, förklarar AniCura.

ANNONS

Genombrottet

Det nya genetiska testet, utvecklat av ett team av genetiker och veterinärer, kan upptäcka de mutationer som orsakar PRA. Detta skriver The Guardian.

Testet använder avancerad DNA-sekvenseringsteknik för att analysera hundens genetiska material och identifiera de specifika gener som är involverade i sjukdomen.

ANNONS

Genom att testa hundar redan när de är valpar kan man upptäcka PRA långt innan symptomen börjar visa sig. Detta ger ägarna möjlighet att anpassa vården och livsstilen för att stödja hundens syn så länge som möjligt.

Uppfödare kan använda testet för att säkerställa att de inte avlar på hundar som bär på de skadliga generna.

Genom att undvika att para ihop bärare av PRA-mutationer kan sjukdomen gradvis elimineras.

ANNONS

Forskarteamets kommentarer

Dr. Emma Johnson, ledande genetiker i forskarteamet, uttryckte sin entusiasm över genombrottet. “Detta test representerar ett stort framsteg i vår förmåga att bekämpa ärftlig blindhet hos hundar. Genom att identifiera de genetiska orsakerna kan vi inte bara diagnostisera och behandla sjukdomen tidigare, utan också arbeta mot att eliminera den helt.”

ANNONS

Förutom att förbättra hälsan och livskvaliteten för hundar, kan framgången med detta genetiska test också inspirera liknande framsteg inom humanmedicinen.

Tekniken och metodiken som används för att utveckla testet kan potentiellt tillämpas på andra genetiska sjukdomar, både hos djur och människor.

Läs även: Då ska du “skönhetsoperera” din hund News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS