News55

Så tar du hand om din äldre hund

En kvinna klappar en hund. Ha tålamod med din äldre hund och glöm inte bort att spendera tid med den. (Foto: Unsplash)
Ha tålamod med din äldre hund och glöm inte bort att spendera tid med den. (Foto: Unsplash). (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 28 aug. 2024

När din hund blir äldre kan den behöva förändringar gällande hälsa, motion och kost, även hundens sociala behov kan ändras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Precis som vi människor kan även hundar få åldersrelaterade hälsoproblem när de blir äldre, en hunds behov kan också ändras när den blir gammal, det skriver Pet é Pop.

När hundar är runt sju börjar de bli gamla, men det är olika för olika hundar och olika raser, små hundar lever ofta längre och visar kanske inte ålderstecken förrän de är runt tio år, skriver Blue Cross.

Det finns sådant du som husse eller matte kan göra för att underlätta för din hund när den blivit gammal.

“Särskilt under de kallare månaderna kan äldre husdjur behöva extra stöd. Några vanliga tecken på detta kan vara senila ögonblick i hemmet, att gå vilse i hemmet eller att inte känna igen familjemedlemmar. De kan också halka efter promenader på grund av stelhet i lederna eller ha svårt att hoppa upp på möbler”, säger Korina Stephens, registrerad djursjuksköterska vid Nutravet, till Country Living.

Här är några av de saker hundar kan drabbas av när de åldras:

  • Minskad aptit
  • ökat drickande, som kan tyda på diabetes, lever- eller njursvikt.
  • dålig andedräkt
  • viktnedgång
  • knölar
  • slöhet
  • motionsintolerans
  • ökad trötthet.

När en hund åldras kan du även notera att:

  • Hundens päls tappar glans och den får gråa hår
  • hunden får sämre syn och hörsel
  • hunden sover mer på dagen
  • hunden kan bli rastlös på natten
  • hunden blir lättare sjuk eftersom immunförsvaret inte fungerar lika bra
  • hunden har svagare muskler och stelare leder.
ANNONS

Minska på motionen

För att hålla sig friska behöver alla hundar mycket motion men när hunden är gammal är det oftast bättre med mindre motion, men även om din äldre hund är långsam behöver den fortfarande motion och mental stimulans.

Du behöver fortfarande gå ut på promenad med din gamla hund, men promenaderna bör vara kortare.

Gamla hundar kan gå upp i vikt och bli feta, särskilt de som inte rör sig så mycket, ge gärna den äldre hunden mat som är skapad för just äldre hundar, den innehåller mycket näring och färre kalorier.

Om du brukar borsta och bada din hund, fortsätt med det även när den är äldre, om hunden fått stela leder kan den få svårt att tvätta sig själv så hjälp den gärna att hålla sig ren.

Se till att klippa hundens klor regelbundet eftersom äldre hundar som är mindre aktiva kan få inåtväxande klor.

ANNONS

Leder och kognition

Håll uppsikt på din hunds leder, äldre hundar får ofta stela leder och det kan vara obekvämt för dem. Om hunden har ont i lederna finns det tillskott som kan förbättra ledhälsan.

ANNONS

När hunden blir gammal kan den förlora kognitiva funktioner, om hunden börjar bli disorienterad eller drabbas av olyckor hemma kan det bero på kognitiv försämring så håll koll på din hunds beteende så att du tidigt märker om den visar tecken på det.

Lugn

Se till att din äldre hund slipper bli stressad, ge den en lugn plats i hemmet där den kan vila, håll nere ljudnivåerna och undvik agiterat beteende runt hunden. Äldre hundar mår bra av att ha rutiner.

Se till att din seniorhund har en bekväm hundsäng som är varm och tillgänglig och finns på en plats där det är tyst, det skriver Country Living.

Pet è Pop föreslår även att du ska köpa ett hundhalsband som är mjukt och bekvämt och inte glömma bort att spendera tid och ha tålamod med din äldre hund.

En gammal hund kan vilja vara mer med dig, den kan också bli lite “grinigare”, Ändrat beteende kan dock vara ett tecken på att hunden har ont, skriver Blue Cross.

Ta hand om ditt husdjurs munhälsa

Husdjurs munhälsa är väldigt viktig, men något som djurägare ofta försummar, trots att förebyggande av munsjukdomar skyddar mot allvarliga komplikationer.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS