News55

Sex tips för att hjälpa en reaktiv hund

En kvinna går med sin hund på en äng. Det är bättre att gå med en reaktiv hund i områden med mycket plats, hellre en öppen park eller en äng än ett bostadsområde, det menar en hundtränare
Det är bättre att gå med en reaktiv hund i områden med mycket plats, hellre en öppen park eller en äng än ett bostadsområde, det menar en hundtränare. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 okt. 2024Publicerad: 09 okt. 2024

Om din hund är väldigt reaktiv kan era promenader bli en stressig utmaning som ni får svårt för att njuta av.

ANNONS
ANNONS

Att gå ut med en reaktiv hund kan vara jobbigt för det finns så mycket som kan distrahera och trigga igång hunden, det skriver Pets Radar.

Hundtränaren Carolyn Martell har på Instagram delat med sig av sex praktiska tips som kan göra promenaden med en reaktiv hund både lugnare och trevligare.

Hundtränarens tips

Det första du kan göra är att undvika att promenera med din reaktiva hund i kvarteret där ni bor eftersom det där finns för mycket som kan trigga hunden.

I ditt eget kvarter är oftast det bästa du kan göra för att komma bort från det som triggar igång din hund att gå till andra sidan gatan så det är bra om du kan undvika ert eget kvarter.

Undvik även att gå på trånga smala stigar där du inte kan kontrollera om ni möter andra hundar, joggare eller cyklister.

Det är bra att gå med en reaktiv hund i områden med mycket plats, hellre en öppen park eller en äng än ett bostadsområde, då har hunden plats om en annan hund eller en människa går förbi.

Ha alltid med belöningar till din hund, det kan vara godis eller leksaker, du kan både använda dem för att belöna hunden när den uppför sig bra och för att distrahera den när något triggar dess reaktiva beteende.

ANNONS

Var uppmärksam så att du upptäcker sådant som du vet eventuellt kan trigga din hunds beteende innan hunden själv upptäcker det, och agera i tid för att undvika oönskade reaktioner.

Var förberedd och planera vilket håll du och din hund kan gå åt om något överraskar, exempelvis om en hund plötsligt springer mot er.

Förbered dig på att vända och gå därifrån eller ställa er en bit åt sidan, om du redan har planerat vad ni ska göra är det lättare att reagera snabbt om det skulle behövas.

De här tipsen kommer inte lösa din hunds benägenhet att överreagera, men de kommer göra det lättare att hantera reaktionerna.

Skäller din hund? Så tränar du bort det

En hund som skäller på allt och alla är inte speciellt kul. Skällandet är egentligen ett sätt för hunden att skydda sig och markera en gräns. Det går dock att träna bort.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS