Risken att få in rabies i Sverige ökar på grund av smuggelhundar, det anser tulltjänstemän och veterinärer.
Mest läst i kategorin
Den dödliga virussjukdomen rabies kan drabba både djur och människor och sjukdomen utrotades i Sverige på 1800-talet.
Smuggelhundar utgör dock en risk för att vi ska få in smittan i landet igen eftersom sjukdomen finns i andra länder, det skriver Sveriges Radio.
Rabies är en anmälningspliktig sjukdom och när veterinärer har en misstanke om rabies ska de anmäla det.
Det räcker dock inte att en veterinär ser att en hund har falska papper och har smugglats in i landet, den behöver visa symtom på rabies eller vara ovaccinerad och komma direkt från ett område med mycket rabies.
När en hund har falska papper kan dock inte veterinären veta om den är ovaccinerad och en hund kan vara smittad med rabies utan att visa symtom, de kan komma efter flera månader.
Efterlyser skärpta regler
Jordbruksverket och flera veterinärer vill att reglerna för när en veterinär ska anmäla misstänkt rabies skärps.
Sveriges Radio har talat med veterinärer som vill ha både större möjlighet och större skyldighet att anmäla misstänkta smuggelhundar även om de inte har symtom, exempelvis om en hund har ett falskt pass och det finns misstankar om att den har smugglats in i Sverige.
Simon Löfgren, enhetschef på Jordbruksverkets djurinförselenhet, håller med och säger att myndigheten skulle vilja se en tydligare reglering i lag som underlättar för veterinärer.
Varje år stoppar tullen några hundra hundar vid gränsen. År 2023 stoppade tullen 326 smuggelhundar vid Sveriges gräns.
Enligt ett pressmeddelande stoppades 552 smuggelhundar från att komma in i landet under 2022 och 2021 stoppades 523 smuggelhundar.
Mörkertalet tros dock vara stort och ingen vet hur många smuggelhundar som kommer in i landet.
Köp inte smuggelhundar: “Systematiskt djurplågeri”
Varje år säljs tusentals smuggelhundar, men det är bara en liten del av dem som upptäcks av tullen. Initiativet Värd att vänta på informerar om risken med dessa insmugglade hundar.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.