Varje år säljs tusentals smuggelhundar, men det är bara en liten del av dem som upptäcks av tullen. Initiativet Värd att vänta på informerar om risken med dessa insmugglade hundar.
Mest läst i kategorin
År 2023 stoppades 326 hundar vid Sveriges gräns, men det finns ett stort mörkertal av smuggelhundar som inte upptäcks.
“Värd att vänta på”
Hundstallet, som hjälper, vårdar och omplacerar utsatta hundar, lanserar nu ett folkbildande initiativ mot hundsmuggling kallat Värd att vänta på.
Smuggelhundar föds ofta upp under hemska förhållanden och transporteras under förhållanden som är livsfarliga för dem, något som sätter spår för livet.
Smuggelhundar innebär även en risk för samhället eftersom de kan bära på livsfarliga sjukdomar, som exempelvis rabies.
Det finns inget botemedel för det virus som orsakar rabies och alla som blir smittade dör, det gäller både både hundar och människor.
Senaste nytt
Var fjärde hund
“Var fjärde hund som kommer in till Hundstallet har en oklar bakgrund och där risken för att hunden är smugglad och bär på smittsamma sjukdomar är stor. Det är en markant ökning från tidigare år. Det är livsviktigt att vi får ett stopp på hundsmugglingen, det är ett systematiskt djurplågeri och ett stort samhällsproblem”, säger Erika Garmelius, kommunikationsansvarig på Hundstallet, i ett pressmeddelande.
De kriminella organisationer som smugglar hundar har hittat nya sätt som gör det svårt för myndigheter att upptäcka.
Det som göder hundsmugglingen är efterfrågan, men smugglare använder sofistikerade metoder för att lura hundköpare så det är inte alltid lätt att veta om en hund är en smuggelhund.
“I dag köper du inte smuggelhundar från en baklucka på en mörk parkering, utan det kan vara betydligt svårare att upptäcka vilken bakgrund hunden har vid köptillfället. Värd att vänta på är en uppmaning att ta ett extra varv, våga fråga de viktiga frågorna och låta hundköpet ta sin betydelsefulla tid”, fortsätter Erika Garmelius i pressmeddelandet.
Ska ta tid att skaffa hund
Hundstallet menar att smuggling går snabbt, men att det tar tid att skaffa hund.
Via webbplatsen för initiativet Värd att vänta på, på sociala medier och i media ska Hundstallet informera om faran med smuggelhundar och om hur du kan köpa hund på ett tryggt sätt.
För att hjälpa hundköpare att göra rätt har Hundstallet tagit fram en Valpkompass, där du som är intresserad av att köpa en hund, steg-för-steg, kan bocka av viktiga punkter för att undvika att köpa en smuggelhund.
Som en del av initiativet ordnar Hundstallet en namninsamling som syftar till att sätta smuggelhundar högt på agendan, påverka politiker att tydligt stötta det lagförslag som ligger hos EU samt verka för en hundars välfärd i Sverige stärks.
Hundstallets initiativ backas av Sveriges Veterinärförbund och Djurskyddet Sverige.
Undvik att köpa en smuggelhund
En smuggelhund föds upp under hemska förhållanden i valpfabriker och de tas ofta från sina mammor för tidigt och transporteras till Sverige i trånga utrymmen, många dör på vägen.
ANNONS