News55

Tipsen som förlänger livet för din hund

hund
Så håller du hunden glad och gläfsig i många år.(Foto: Martina Holmberg/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 18 juli 2024Publicerad: 22 juli 2024

Vill du att din fyrbenta bästa vän ska må bra och leva länge? Här är de bästa tipsen från veterinären för att hålla din hund frisk och glad.

ANNONS
ANNONS

Det är aldrig för sent att lägga om kosten eller hitta nya sätt att aktivera dig. Samma sak gäller för din vovve. Men allra bäst är det förstås att börja tidigt. Genom att ge din hund en bra start i livet skapar du goda förutsättningar för att den ska hålla sig ung och frisk, både kroppsligt och mentalt.

Att sköta om hundens hälsa är någonting som vi svenskar har blivit bättre på. Det säger veterinären Ylva Trygger, till Land.

“Det märks tydligt att hundägare generellt är mer pålästa och intresserade av att sköta sin hund än de någonsin varit tidigare”, säger hon till tidningen, och fortsätter:

“Jag får mycket frågor om hur man till exempel ska motionera, borsta hundens tänder eller vilket foder man ska ge. Folk vill verkligen veta hur de ska hålla sin hund frisk och pigg.”

Hon delar också med sig av nio tips för ett hälsosamt liv till din fyrbenta vän:

1. Satsa på bra mat

Bra mat är A och O för din hunds hälsa. Valpar växer snabbt och behöver näringsrik mat medan äldre hundar kan behöva speciell kost för att hantera åldersrelaterade problem. Välj foder med mycket animaliskt protein och lite kolhydrater. Undvik de billigaste alternativen och anpassa fodret efter din hunds specifika behov.

ANNONS

2. Vaccinera hunden

ANNONS

Se till att din hund är skyddad mot sjukdomar som parvo, valpsjuka och smittsam leversjukdom. Och glöm inte kennelhosta om din hund umgås mycket med andra hundar. En regelbunden hälsokontroll hos veterinären är också guld värd!

3. Borsta tänderna

Friska tänder är viktigt för hundens allmänhälsa. Infektioner i munnen kan sprida sig och orsaka skador på hjärta, lever och njurar. Borsta hundens tänder några gånger i veckan och använd gärna smaskig hundtandkräm för bättre samarbetsvilja. Låt veterinären undersöka munnen regelbundet.

4. Motionera hunden

Rörelse är bra för både kropp och knopp! Anpassa motionen efter hundens ras, ålder och hälsotillstånd. Regelbundna promenader och lek är toppen. Glöm inte att värma upp innan ni sätter igång med mer intensiva aktiviteter.

5. Täcke till hunden

När det är kallt och ruggigt ute kan ett täcke göra underverk, särskilt för äldre hundar med ledproblem. Se till att täcket täcker både rumpan och armbågarna ordentligt.

6. Rapsolja till hunden

ANNONS

En skvätt kallpressad rapsolja i maten gör underverk för päls, hud och trampdynor. För en liten hund räcker en tesked om dagen, medan en större hund kan få en matsked. Har din hund större problem, testa Viacutan eller Dr Baddakys Fiskolja.

7. Kastrera hunden

Kastrering kan minska risken för tumörer och livmoderinflammation hos tikar, och prostataproblem hos hanhundar. Men det finns också nackdelar, som ökad risk för övervikt och diabetes. Diskutera med din veterinär vad som är bäst för just din hund.

8. Kolla öronen

Friska öron ska lukta lite jordkällare! Håll koll på hur öronen luktar och ta hjälp av veterinären vid problem. Tvätta inte öronen om det inte behövs och använd skonsamma öronrengöringsmedel vid behov.

9. Aktivera hunden

Slutligen, det sista tipset från Ylva Trygger, till Land: Hjärngympa är lika viktigt som fysisk aktivitet! Variera övningarna och hitta nya sätt att utmana din hunds intelligens och nyfikenhet. Kom ihåg att även en stunds nosande efter godisbitar kan vara tillräcklig stimulans.

Läs mer:

ANNONS

Hund för 1,6 miljoner – skållhet bland rika. News55.

Hunden blev räddningen för diabetessjuk. News55.

Kolla – här är 121 hundvänliga campingplatser. News55.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS