News55

Undvik hundar med extrema kroppsformer

En fransk bulldog. Ett oproportionerligt brett huvud, oproportionerligt breda skuldror, platt nos, avsaknad av svans och ett tydligt över- eller underbett finns bland de extrema kroppsformer som kan leda till hälsoproblem hos hundar. Fransk bulldog har ofta många av dessa problematiska egenskaper.
Ett oproportionerligt brett huvud, oproportionerligt breda skuldror, platt nos, avsaknad av svans och ett tydligt över- eller underbett finns bland de extrema kroppsformer som kan leda till hälsoproblem hos hundar. Fransk bulldog har ofta många av dessa problematiska egenskaper. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 aug. 2024Publicerad: 05 aug. 2024

Experter från flera olika länder har tagit fram vilka exteriöra överdrifter hos hundar som hindrar deras naturliga beteenden och leder till dålig hälsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett internationellt team av experter uppmanar dig som tänker skaffa hund att undvika hundar med utbuktande skallar, utstående ögon eller ben som är förkortade och vridna, det skriver The Guardian.

Experter menar att du i stället bör välja en hund som har en naturligt hälsosam kroppsform.

International Collaborative on Extreme Conformations in Dogs, ICECDogs, försöker vända sig direkt till hundälskare genom att presentera hälsosamma naturliga fysiska egenskaper att leta efter hos hundar och vilka extrema kroppsformer som bör undvikas.

Vi kontrollerar utseendet

“Det är allmänheten som nu kontrollerar hur hundar ser ut”, säger Dan O’Neill till The Guardian.

Han är docent för sällskapsdjursepidemiologi vid Royal Veterinary College och medgrundande ICECDogs-medlem.

Han tillägger att utseendet på hundar historiskt sett har varit kopplat till deras funktion, som exempelvis apportering eller bevakning, men att det har förändrats under de senaste 100 åren eftersom hundar nu till stor del har blivit sällskapsdjur.

Han säger att vi numer har många typer av hundar som inte längre är fullt fungerande och hos många av dem har viktiga naturliga förmågor, som lätthet att andas och motionera, tagits bort.

ANNONS

“Och värre än så är kanske vi tror att vi genom att skaffa hundar med extrema kroppsformer visar vår kärlek till dessa djur, eftersom de är söta och distinkta och unika,” säger han till The Guardian.

ANNONS

Vill skydda hundar

Hundar med god medfödd hälsa på grund av sin kroppsform kan andas och röra sig fritt, sköta sig själva, sova effektivt och föda utan hjälp.

Ett oproportionerligt brett huvud och oproportionerligt breda skuldror, platt nos, avsaknad av svans och ett tydligt över- eller underbett finns bland de extrema kroppsformer som ICECDogs säger kan leda till problem.

Trots att vissa raser, som fransk bulldog, ofta har många av de problematiska egenskaperna, förklarar Dan O’Neill att vägledningen inte handlar om att stämpla dem utan om att skydda dem.

“Det här handlar inte om att säga till folk att man aldrig någonsin ska köpa en fransk bulldog eller tax, det handlar om att köpa en fransk bulldog, men en med en svans, en med en ryggrad som böjer sig, en med en nosparti som hunden kan andas igenom. Så med andra ord handlar det om att köpa dessa hundar, men inte hundar med extrema kroppsformer, säger han till The Guardian.

Uppståndelse i Tyskland

Ansträngningarna för att förbättra hundens kroppsformer har gjorts tidigare, men det är inte lätt.

ANNONS

I Tyskland väckte ett utkast till lagförslag för att stärka lagar kring uppfödning av hundar med egenskaper som orsakar “smärta, lidande eller skada” internationell uppståndelse i mars.

Det var efter att Tysklands Kennelklubb, VDH, varnat för att lagen kan göra att taxar förbjuds, detta trots att Tysklands jordbruksdepartement förnekat att lagförslaget skulle leda till förbud mot taxar eller andra raser.

Tio extrema egenskaper hundägare bör undvika:

Platt nos, eller brachycefali, leder vanligtvis till hälsoproblem som andningssvårigheter och ögonsår.

Stora och utstående ögon, innebär ökad risk för ögonskador och infektioner.

Förkortade, vridna ben, eller kondrodysplasi, för korta ben och en oproportionerligt lång kropp leder ofta till ryggradsproblem och neurologiska problem.

Hudveck i ansiktet eller på kroppen, leder vanligtvis till hudinfektioner och smärta.

Ingen svans, eller deformerad och vriden svans vid födseln, gör att hunden kommunicerar mindre effektivt med andra hundar.

Ett tydligt över- eller underbett kan påverka förmågan att äta och främja tandsjukdomar.

Ett oproportionerligt brett huvud och oproportionerligt breda skuldror, i kombination med ett smalt bäcken resulterar ofta i oförmåga att föda valpar utan kirurgiskt ingrepp.

Ögonlock som är vända inåt eller utåt, ögonlock som är inåtvända, entropion, ger ögonfransar eller hår som skaver på hornhinnan och utåtvända hängande ögonlock, ektropion gör att ögats framsida inte rengörs med varje blinkning och leder vanligtvis till livslånga smärtsamma ögonproblem som infektioner och sår på hornhinnan.

En utbuktande eller kupolformad skalle är associerad med hjärnsjukdomar som hydrocefalus och hjärnbråck.

En sluttande rygg med alltför låg bakdel och överdrivet böjda bakben är vanligtvis förknippat med rörelseproblem.

Källa: ICECDogs Position Statement

ICECDogs består av intressenter från flera olika länder som arbetar tillsammans för att minimera djurskyddsproblem som uppstår på grund av extrema exteriörer hos hundar.

Forskning avslöjar: Så länge lever din hund

Studie ger intressant inblick i varierande medellivslängd hos olika hundraser, ålder och kön. Tack vare forskare vet vi nu mer om hur gammal en hund kan bli.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS