News55

Valpar blir lidande av snabba affärer

Tre valpar i en korg. En undersökning visar att många som köper en valp i Storbritannien inte bryr sig om att kolla upp hur eller var valpen har fötts upp, något som har förödande konsekvenser för valparna
En undersökning visar att många som köper en valp i Storbritannien inte bryr sig om att kolla upp hur eller var valpen har fötts upp, något som har förödande konsekvenser för valparna. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

I Storbritannien köper blivande hundägare sin valp utan särskilt mycket eftertanke och enligt en undersökning ägnar många mindre än en dag åt att granska uppfödare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den brittiska Kennelklubben varnar för att bekvämlighetskulturen har en “förödande” effekt på valpars välbefinnande, det skriver The Guardian.

Undersökning om valpköp

Enligt en undersökning gjord av Storbritanniens kennelklubb spenderade färre än 29 procent av landets hundägare mindre än en dag på att granska hunduppfödare innan de valde en.

Undersökningen gjordes i augusti bland 2 610 personer som köpt en valp under de senaste tio åren och den visar att 34 procent av brittiska hundköpare inte vill resa utanför sitt län för att köpa en valp och att 25 procent inte vill resa mer än en timme.

Bland de som var ovilliga att resa långt uppgav 48 procent att det beror på bekvämlighet.

56 procent av valpköparna uppgav att de inte såg sin valp interagera med sin mamma och 53 procent uppgav att de inte hade sett vilken miljö valpen hade växt upp i.

Över 75 procent av de brittiska valpköparna uppgav dessutom att uppfödaren inte frågade dem någonting om deras lämplighet som hundägare.

Förödande för valparna

ANNONS

Den brittiska Kennelklubbens hälsochef, Charlotte McNamara, säger att undersökningen visar på en skrämmande bild av en nation av valpköpare som fattar snabba och ibland slarviga beslut om hur och var de skaffar en hund.

“Även om det kan vara oavsiktligt, gör det här beteendet det möjligt för skurkiga valpförsäljare att blomstra och verka med lite granskning och med förödande konsekvenser för valparnas välbefinnande”, säger hon till The Guardian.

Undersökningen visar att en av fem valpar blev sjuk och dog innan den blev ett år. För de valpköpare som uppgav att de gjorde väldigt lite research innan de köpte sin valp var den siffran en av tre, eller 31 procent.

Undersökningen fann också att 26 procent av hundägarna inte kunde identifiera en oseriös uppfödare eller om det handlade om ett valpförsäljningsbedrägeriö.

Hela 38 procent uppgav att de oavsiktligt kan ha köpt sin valp från en valpfarm, bland dem som spenderade mindre än en dag med att granska hunduppfödare var den siffran 40 procent.

Undvik att köpa en smuggelhund

En smuggelhund föds upp under hemska förhållanden i valpfabriker och de tas ofta från sina mammor för tidigt och transporteras till Sverige i trånga utrymmen, många dör på vägen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS