News55

Undvik att köpa en smuggelhund

En hund av rasen pomeranian. Undvik att köpa en smuggelhund, smugglarna specialicerar sig ofta på små, populära och dyra hundraser, som exempelvis pomeranian
Undvik att köpa en smuggelhund, smugglarna specialicerar sig ofta på små, populära och dyra hundraser, som exempelvis pomeranian. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

En smuggelhund föds upp under hemska förhållanden i valpfabriker och de tas ofta från sina mammor för tidigt och transporteras till Sverige i trånga utrymmen, många dör på vägen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du letar efter en hund på internet måste du se upp så att hunden du köper inte är en smuggelhund.

Det är oftast kriminella som säljer hundar illegalt i Sverige. De tjänar stora pengar på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras under hemska förhållanden.

“Hundsmuggling har ofta kopplingar till annan grov kriminalitet, genom att köpa en smuggelhund göder du också annan grov brottslighet i Sverige. Köp inte smuggelhund, utan efterfrågan finns ingen marknad”, säger Ellinor Nilsson, kammaråklagare i Halmstad i ett pressmeddelande.

Hon tillägger att den som köper en hund som smugglats in till Sverige begår ett brott.

Små, dyra hundraser

Malena Grimbrandt, länsveterinär på Länsstyrelsen i Hallands län, bekymras av att så många hundar smugglas till Sverige.

Smugglarna specialicerar sig ofta på små, populära och dyra hundraser, som bichon frisé, malteser, pomeranian och fransk bulldog.

Om du letar efter en någon av dessa hundraser ska du alltså vara extra uppmärksam.

ANNONS
ANNONS

Många valpar dör

“Ur djurskyddssynpunkt är det en fruktansvärd verksamhet som pågår. Uppfödningen sker på valpfabriker under hemska förhållanden för tiken. Valparna tas ofta för tidigt från mamman och transporteras till Sverige i små trånga utrymmen där luften är dålig”, säger Malena Grimbrandt i pressmeddelandet.

Hon berättar att valparna ofta varken får mat eller vatten under den långa resan och att det inte är ovanligt att valparna är så medtagna att de insjuknar och dör.

“Även om hunden har pass, vaccinationsbevis och andra papper som ser okej ut, kan det vara en smuggelhund. Det förekommer ofta förfalskningar. Kontakta gärna oss på Länsstyrelsen eller Jordbruksverket om du är osäker”, säger hon i pressmeddelandet.

Rabies

Hundar som förs in i Sverige illegalt kommer ofta från platser i Europa där den dödliga virussjukdomen rabies inte är under kontroll och hundarna har oftast inte vaccinerats.

Det går inte att bota rabies och hundar som har smittats kan bära på sjukdomen i flera månader innan de utvecklar symtom.

Varje år dör 59 000 människor i världen av rabies, den vanligaste smittkällan är hundar. I Halland upptäcktes tidigare i år misstänkt rabies hos en hund med oklar bakgrund.

ANNONS

Se upp för detta när du köper hund

Har du planer på att köpa hund? Se då upp för oseriösa säljare. En ny granskning avslöjar fall där valpar säljs på parkeringsplatser mot kontant betalning, utan några krav på köparna. Det rapporterar Sveriges Radio.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS