News55

Jaga inte lycka, lev i nuet – då mår du bäst

lycka
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog och forskare. (Foto: Alexandra Bengtsson / SvD / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 05 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

Lycka behöver inte vara omöjlig. Det är en känsla av glädje men det kan även innebära att man upplever meningsfulla stunder genom att vara närvarande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I videon på MåBra:s hemsida berättar forskaren Anders Wallensten hur viktigt det är att kunna leva i nuet i stället för att jaga det som inte finns.

Något som gör oss olyckliga är frustrationen över att livet inte är som vi skulle vilja, men att jaga lyckan skapar just denna frustration. På så sätt drar du olycka över dig själv.

Viktigt med mental närvaro

Vi gör det i stället enklare för oss själva om vi försöker leva mer i nuet och uppleva meningsfullheter omkring oss i stunden.

Att vika lite mer tid åt familj och vänner kan ha en stor betydelse. Det behöver inte vara märkvärdigare än så.

Ibland kan man behöva hjälp för att må bättre. Terapi är ett sätt, men det är ingen quick fix till lycka. Det är snarare ett sätt att arbeta mot djupare självinsikt och mental balans. Det skapar i sin tur en förmåga att hantera känslor på ett uppbyggligare sätt.

ANNONS

Pågående projekt i vardagen

Om vi är mer tillgängliga för andra blir det lättare att utveckla relationer och uppskatta livet som det är. Lycka blir då ett pågående projekt och mer av en livsstil.

ANNONS

Förmågan att kunna uppskatta det stora i det lilla är enorm. Det skulle vara bra för alla att emellanåt ställa sig frågan: Hur skulle det kännas att inte ha tillgång till det jag faktiskt har i dag?

Vi är inte skapade för att bara vara lyckliga

Vi är inte skapade för att vara lyckliga hela tiden. Hjärnan är programmerad för att reagera på olika saker, positiva som negativa. Det är oundvikligt med humörsvängningar eftersom livet drabbar oss på olika sätt i olika perioder. Det kan bli både underbart och hemskt, liksom allting däremellan.

Psykiatern Anders Hansen anser att vår hjärna är programmerad på samma sätt som för flera tusen år sedan. Den är främst inställd på att skydda oss mot faror, berättar han för Folkhälsa Sverige.

Mänskligt med ett brett känslospektra

Att uppleva fullt känslospektra är en viktig del av den mänskliga upplevelsen. Om man bara skulle känna lycka skulle man gå miste om vad det innebär i realiteten att vara människa.

Inga känslor är egentligen bättre än andra. Det är snarare så att det finns känslor för alla tillstånd och upplevelser. Enligt Wallensten kan vi däremot arbeta på att uppleva vissa känslor mer än andra.

Läs mer:

ANNONS

Terapi – en personlig investering

Så blir du av med din elaka inre kritiker

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS