Efter årets Eurovision Song Contest har flera tv-bolag riktat kritik mot röstningsförfarandet, framför allt med anledning av Israels oväntat höga tittarpoäng. Nu meddelar arrangören EBU att man inleder en granskning av hur de tävlande bidragen marknadsförs inför tävlingen.
EBU granskar marknadsföring i Eurovision efter fuskanklagelser


Israels bidrag, låten “New day will rise” framförd av artisten Yuval Raphael, fick totalt 297 poäng från tittarna – en markant kontrast till de blygsamma 60 poäng som kom från jurygrupperna. Skillnaden mellan publikens och juryns bedömning har väckt frågor, särskilt mot bakgrund av Israels krig i Gaza och den känsloladdade debatten kring landets medverkan i tävlingen.
Det flamländska tv-bolaget VRT var först ut att kräva en granskning av omröstningen i Eurovision. De ville ha ”full transparens” gällande regelverket. Något som även Spanien ville se. Sedan har tv-bolagen i Irland, Nederländerna, Island och Finland stämt in, skriver BBC.
De har krävt en oberoende granskning, inte bara av röstresultatet utan också av hur bidragen får marknadsföra sig – och i vilken utsträckning det påverkar utfallet i tävlingen, rapporterar Dagens Nyheter.
MISSA INTE: Allvarliga hygienbrister på Bröd & Salt – anställda slår larm
Regeringsstödd kampanj ifrågasätts
Det har framkommit att den israeliska regeringen låg bakom en omfattande reklamkampanj för Yuval Raphaels bidrag. Det israeliska tv-bolaget KAN, som ansvarade för landets medverkan, fick statligt stöd för att sprida kampanjen, något som nu fått Eurovision-arrangören att agera.
Martin Green, chef för Eurovision på EBU (Europeiska radio- och tv-unionen), skriver i ett öppet brev att årets röstning bedöms vara korrekt, men att organisationen kommer att se över hur marknadsföring får ske inför framtida tävlingar.
“Sådan marknadsföring är tillåten enligt våra regler och används för att hylla artisterna, öka deras profil och starta framtida karriärer – det är en viktig del av musikindustrin – men vi vill säkerställa att sådan marknadsföring inte oproportionerligt påverkar den naturliga mobiliseringen av samhällen.”

Senaste nytt
EBU vill förhindra otillbörlig påverkan
EBU:s regler förbjuder uttryckligen att tävlingsbidrag används för att politisera eller instrumentalisera evenemanget. Trots det har gränsdragningen mellan kulturell representation och politisk påverkan ofta varit föremål för debatt, särskilt i konfliktdrabbade kontexter.
Granskningen kommer att fokusera på hur delegationer och deras associerade parter, som regeringar eller sponsorer, påverkar röstningsbeteenden genom marknadsföring. EBU:s mål är att behålla tävlingens trovärdighet och upplevelsen av rättvisa.
Eurovisions röstningssystem ifrågasätts
Förutom marknadsföringen har även själva röstsystemet hamnat under lupp. I dagsläget kan tittare rösta upp till 20 gånger per betalningsmetod, vilket enligt kritiker riskerar att ge oproportionerlig makt åt välorganiserade grupper eller kampanjer.
”Det finns inga aktuella bevis för att det påverkar slutresultatet på ett oproportionerligt sätt – men frågan har ställts och därför ska vi titta på den, säger Martin Green om saken i brevet.
EBU:s utredning förväntas leda till nya riktlinjer för hur tävlande länder får marknadsföra sina bidrag – och eventuellt också till förändringar i hur tittarröstningen får gå till i framtida upplagor av tävlingen.
Läs mer:
Tågen allt oftare försenade – ökade i april
Oväntat: “Andliga” kristaller i Sverige gynnar talibanerna
Transparenta solceller – vägen till självförsörjande byggnader
Förkylning, pollen eller covid? Så känner du igen symtomen

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.