Svenska rotfrukter har tyst genomgått en revolution. Med modern växtförädling och ny forskning har smaken förändrats – från bitter till balanserad.
Därför har rotfrukter blivit sötare


Mest läst i kategorin
Det du lägger på tallriken i dag skiljer sig mer än du tror från maten du växte upp med. Moroten smakar mer sommar än jordkällare, rödbetan doftar friskt i stället för skolmatsal – och kålroten har gått från utfyllnad till festmat. Förklaringen ligger i något så osynligt som vetenskap och växtförädling.
Under de senaste årtiondena har svenska forskare, odlare och fröföretag tillsammans förändrat våra rotfrukter i grunden. Det handlar om hur de odlas, korsas och tillagas – men också om vad vi numera förväntar oss av smaken.
“Konsumenter vill att växtförädlingen ska bidra till att utveckla smaken, förbättra näringsinnehållet och ge förutsättningar för mer ekologisk odling, säger Sara Spendrup, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Missa inte: Här är maten som forskare varnar för. News55
Forskning bakom smaken
Vid SLU Grogrund har man i flera år arbetat med att kartlägga och förbättra svenska grönsakssorter. Målet är att skapa råvaror som både är mer smakrika och tåligare för nordiskt klimat. Sverige har länge varit beroende av utländska utsädesföretag, men nu växer ambitionen att ta fram egna sorter som passar svenska förhållanden och smakpreferenser.
Samtidigt har forskare vid Örebro universitet visat att ljuset påverkar smaken mer än man tidigare trott. Genom att justera UV-nivåerna i växthus kan man bokstavligen styra sötman i till exempel örter och rotfrukter.

Även forskningsinstitutet RISE, i samarbete med Sydgrönt och KTH, har studerat hur tillagningsmetoder påverkar smaken. Genom att koka, ånga, torka och rosta svenska rotfrukter har man undersökt hur konsistens och sötma utvecklas.
“I dag vet vi hur man bäst tillagar rödbetor, palsternackor och jordärtskockor för att bevara smak och konsistens”, säger Johanna Andersson, forskare vid RISE.
Från bittert till balanserat
Förändringen har också drivits av människors smakvanor. De bittra och ibland kärva tonerna som förr var vanliga i kål och kålrot har successivt försvunnit. Claus Bech, chef på fröföretaget Bejo, förklarar att man under flera decennier korsat fram mildare sorter.
Läs även: Historiskt beslut: Mat till varje svensk vid händelse av krig. News55
“Om du tycker att kål smakar bättre i dag än på 80-talet så har du helt rätt. Vi har förädlat bort en stor del av bitterheten”, säger han till DR.
Men det finns en baksida. De ämnen som gav den gamla smaken skyddade också växterna mot skadedjur och sjukdomar. När bitterheten försvann blev grödorna mer känsliga – och därmed mer beroende av växtskydd.
Rotfrukter har blivit finmat
Rotfrukterna har samtidigt blivit något av en symbol för hållbar mat. De kräver lite, klarar kyla och torka, och kan odlas i hela landet. Det gör dem till en naturlig del av ett klimatsmart kosthåll.
“Det här är grödor med låg klimatpåverkan som kan bidra till både svensk självförsörjning och bättre matupplevelser”, säger Johanna Andersson vid RISE.
När svenska kockar nu lyfter fram rotfrukterna igen – på finrestauranger, i färdigrätter och i helt nya produkter som snacks och puréer – handlar det om mer än nostalgi. Det handlar om att återupptäcka ett stycke svensk matkultur i ny tappning.
Läs även: Farväl till plasten: Nu får gurkor ett ätbart skydd. News55

Allmänreporter på News55.

Allmänreporter på News55.