Din bok "Den svenska korvresan" är utsedd till årets köttkokbok av Gourmand Awards!
Hallå där, Jan Scherman


Mest läst i kategorin
Boken “Den svenska korvresan” vann i kategorin “Meat” som är en av flera kategorier Gourmand Awards delar ut pris inom.
Grattis! Hur känns det?
– Superkul, det är särskilt roligt eftersom det är ett internationellt kokbokspris, att en bok om korv i Sverige får uppmärksamhet, då blir man extra stolt.
Vågade du hoppas på att få pris för boken?
– Nej, jag har inte tänkt på det överhuvudtaget. Jag har haft fullt upp med att skriv klart boken och sedan signera ute i bokhandeln, vilket gick för några veckor sedan. Boken är nu inne på den fjärde tryckningen, det är fantastiskt!
Hur planerade och genomförde du projektet?
– Tanken på boken har jag haft väldigt länge, faktiskt redan under tiden som chef på TV4 då jag var ute ofta och hälsade på hos lokal tv-stationerna. Då det blev det en del korv och bröd i olika korvkiosker runt om landet. Jag har passat på de senaste 2-2,5 åren när jag varit ute och rest i olika sammanhang.
Varför var detta viktigt för dig?
– Haha, jag gillar ju korv, men det är inte det som är det allra viktigaste. Det har gett ett bra perspektiv på tillståndet i nationen. Korvkioskperspektivet är ett ganska bra sätt att skildra Sverige eftersom det är ett sätt som annars inte skildras i svensk media.
–Den klassiska bilden av Sverige är att det är deppigt och att det finns många offerkoftor, men sanningen är att det är en kämpande nation med många entreprenörer som gör ett stort jobb.
Är det något mer du slagits av under ditt projekt?
– Det är att entreprenörerna har en stark miljömedvetenhet, ofta med gårdsnära produktion, det här tänket har funnits långt före Greta började prata om miljö. Det andra är integrationen, att man producerar korv från hela världen. Det är alltifrån svensk stångekorv och hackekorv till nya inslag som kabanoss och andra sorter.
Vilken är din favoritkorv och varför?
– Det går inte att svara på eftersom det finns en perfekt korv för varje tillfälle. Det är fantastiskt att sent en kväll kunna köpa korv med bröd i en korvkiosk, för att vid ett annat tillfälle på restaurang beställa in kryddig lammkorv med surkål och hemmagjort potatismos, eller stuvade makaroner och falukorv hemma.
Har du provat vegetarisk korv, och hur ser du på det?
– Ja, absolut, jag har noterat att det finns ett enormt uppsving för vegetariskt och veganskt. Tidigare har det slarvats mycket med de här produkterna. För korv generellt har det blivit ett uppsving medan man tidigare inte har varit så ambitiösa med vegetariska och veganska korvar, men det har ändrats nu.
Blir du hungrig på att göra fler böcker om mat?
– Vi går in i en dyster höstperiod nu och då kan en fransk boeuf bourguignon vara läckert. Det tillhör lyxlivet. Samtidigt finns bra svensk mat, husmanskost som jag tycker inte uppskattas tillräckligt (för vad det är).
Om priset: Sedan 1995 har Gourmand Awards årligen letat efter världens bästa kokbok. Från Sverige har hundratals dryckes- och kokböcker bedömts av tävlingens internationella jury. Alla svenska vinnare som Gourmand Awards valt ut är därmed också vidare i tävlingen, kvalificerade att tävla om titlarna ‘Best in the World’ i sin respektive kategori. De får nu rätten att kalla sig ‘Winner Sweden’ och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards, tillika ordförande i den internationella juryn i tävlingen.

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+