Det är nu runt midsommar vi svenskar konsumerar mest färskpotatis, men har du märkt att den i år är större än den brukar vara? Här är varför.
I år är färskpotatisen stor – förr var den syndig


Mest läst i kategorin
Enligt Richard Tellström, måltidshistoriker och etnolog vid Stockholms universitet, har vi inte någon historisk sommarmat och innan 1800-talets mitt var julskinka vanlig mat på sommaren.
“Midsommar var en arbetsam period med slåtter, fäbodarbete och åkerskötsel, snarare än en mathögtid. Midsommarfirandet vi ägnar oss åt nu, det är sedan nationalromantiken gjorde sitt intåg sent 1800-tal”, sade han i Forskning.se år 2020.
Syndigt att äta färskpotatis
“Man kan säga att sommarmaten ändrar skepnad till primörer och färskpotatis först under 1900-talet. I det gamla bondesamhället var det en synd att skörda något som inte var helt färdigt. Att äta färskpotatis sågs ungefär som att slakta kalvar, det blev mindre kvar över vintern och du förbrukade det för tidigt”, fortsatte Richard Tellström i Forskning.se.
Sedan början av 1900-talet har vi ätit färskpotatis till midsommar och anledningen till det är att det är just till midsommar som årets första potatis är klar att skördas, det skriver Högtider.
Senaste nytt
Stor färskpotatis i år
I år har många reagerat på att färskpotatisen de ska köpa till midsommarfirandet är större än vanligt.
“Det finns nog en del sanning i detta med tanke på att vi har haft ett ganska bra växtår så här långt, så det har växt till lite mer i fälten än vad vi är vana vid vid denna årstiden”, säger Roger Nolsa till Sveriges Radio.
Han är ordförande för intresseföreningen Potatisodlarna och förklarar att det är gynnsamt väder som har lett till färskpotatisarnas större storlek.
“Lagom värme, mycket ljus och sol, precis som alla andra växter uppskattar och sen en nederbörd som har kommit när den har behövts, helt enkelt, för att tillväxten ska vara bra”, säger han till Sveriges Radio.

Påverkar inte smaken – bara mängden
Men att färskpotatisen är större än vanligt i år påverkar varken potatisens smak eller tillagning.
“Nä, det är väl att man kanske inte äter lika många potatisar på midsommarafton som man har gjort tidigare, men i övrigt så ska det nog inte vara någon större påverkan och tillgången, den kommer det nog inte vara nåt problem med i år, det är jag ganska övertygad om”, säger Roger Nolsa till Sveriges Radio.
Läs mer på News55: Då förstörs smaken: “Många gör fel” – så kokar du färskpotatis rätt

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.