Att äta kräftor kan se enkelt ut, men det finns en osynlig regelbok som skiljer nybörjaren från veteranen.
Kräftskiva? Så äter du skaldjuren på rätt sätt


Mest läst i kategorin
Kräftor har varit en självklar del av den svenska sensommaren i över hundra år.
Traditionen är så stark att de en gång användes i politiska kampanjer. Under 1920-talets debatt om alkoholförbud blev parollen ”Kräftor kräva dessa drycker” en symbol för nej-sidan.
Än i dag är kräftskivan ett av årets mest efterlängtade tillfällen.
MISSA INTE: Kritiken mot Norge: Avlivar svenska hotade fåglar. News55
Årets bästa kräftor
SvD:s årliga kräfttest gav återigen segern till AG Bergfalks svenska signalkräftor, som imponerade med oväntat stora klor och mjällt kött.
På delad andraplats fanns Smålandskräftan, med klassisk smak och fin balans, och flera andra svenska sorter som Mareno och Hanssons fick höga betyg för sin milda, rena karaktär.
Bland budgetalternativen överraskade Louisianaflodkräftorna med kryddig smak, även om den enligt panelen saknar den färska dilltonen.
Importerade kräftor från Turkiet och Spanien hamnade i botten på grund av svag smak och ojämn kvalitet, ofta med små klor och torrt kött.
Huvudet först
En erfaren kräftätare vet att den bästa smaken inte alltid finns i stjärten.
Genom att försiktigt lossa huvudskalet får man tillgång till det så kallade kräftsmöret, en krämig del som många ser som höjdpunkten.
Det kräver varsamhet, skadar man innandömet riskerar man att blanda in den bittra gallan.
Det förklarar Allas i en stor guide.
Dags för klorna
De små benen och klorna är ofta förbisedda, men gömmer saftigt kött.
En metod är att börja med benen som leder till klon, bita lätt i skalet och dra ut köttet. Klorna kräver mer tålamod, men arbetet belönas med söt och fyllig smak.
När huvud och klor är avklarade kommer stjärten, som är det vanligaste stället folk börjar på.
Skala av skalet, ta bort den mörka strängen och ät den som den är, eller spara flera stjärtar för att lägga på bröd.
Så gör du med skalet från kräftorna
På en välordnad kräftskiva ligger inte skalen huller om buller.
Sköldarna placeras prydligt för att visa hur många kräftor som har ätits, medan övriga skal tas undan efter hand.
Se även:
Varningen: Svenska kräftor kan vara giftigare än importerade. Dagens PS
Vilka premiärer: kräftor och surströmming! News55

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.