En mild, gnisslig ostbit i en kopp hett kaffe – för många i Sveriges nordligaste landskap är det en självklar del av vardagen.
Ost i kaffe får EU-skydd – ett kulturarv från norra Sverige


Mest läst i kategorin
Nu har denna norrländska specialitet, kaffeosten, officiellt erkänts av EU som en produkt med skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att osten inte får tillverkas var som helst – utan måste komma från just det område där den har sina rötter.
“Traditionellt skuren i småbitar och placerad i hett kaffe avnjuts den varm, där dess mjuka textur och delikata smak förstärks”, konstaterar EU-kommissionen i ett pressmeddelande.
Kaffeost tillverkas av ohomogeniserad helmjölk från ko, get eller ren. Den framställs i de nordliga regionerna Lappland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland, skriver SvD.
Det handlar om ett område där naturens hårda villkor format både liv och matkultur under generationer. Här, där snön ligger tung över taken stora delar av året, har det alltid varit nödvändigt att bevara och hushålla med resurser, förklarar SmakaSverige.
MISSA INTE: Råttor bland bullar och kaffe – på Bröd & Salt
Från buljong till kaffe
Ostens ursprung hänger tätt ihop med ett liv nära naturen. Länge användes kokande buljong för att tina upp frusna livsmedel vintertid. När kaffet slog igenom som dryck under 1700- och 1800-talen började ostbitar istället läggas i kaffet.
Kokkaffe blev snabbt en central del av vardagslivet i regionen, och med det växte också bruket av kaffeost fram.
Det är inte vilken ost som helst. Kaffeost är platt och väger mellan 150 och 500 gram. Den gräddas, röks eller torkas för att få sin torra yta. Färgen varierar från mjölkvit till guldgul eller sotig, beroende på metod och råvara.
Smaken beskrivs som mild och rund, med en tydlig ton av kokt mjölk – och när ostbiten legat i kaffet en stund tar den upp dryckens aromer.
MISSA INTE: Skattehaveri drabbar dödsbon – hundratals miljoner betalas tillbaka
Senaste nytt
Ost i kaffe blir ett skyddat kulturarv
EU:s beslut att ge kaffeost skyddad ursprungsbeteckning innebär att den nu anses vara en del av Europas kulinariska arv, på samma sätt som parmesan, Roquefort eller grekisk feta. Totalt finns över 3 600 sådana skyddade produkter i unionens register.
Bakom ansökan står Sveriges Gårdsmejerister, som under flera år dokumenterat och drivit arbetet. För många producenter i norr innebär det nya skyddet både stolthet och framtidstro.
Det blir ett sätt att försvara en lokal tradition – men också en chans att stärka ekonomin i en region där livsmedelsproduktionen ofta sker i liten skala och under svåra förhållanden.

MISSA INTE: Åkesson (SD) om tidigare antisemitism: “Illa till mods”
Mellan tradition och framtid
Kaffeosten är fortfarande starkt förankrad i det vardagliga livet i norr. På marknader som den världsberömda Jokkmokks vintermarknad är osten ständigt närvarande.
Även om renmjölk numera är ovanligare som råvara – regelmässig mjölkning av renar upphörde i Sverige kring 1930 – lever traditionen kvar. Getmjölken tog över inom samekulturen, medan kon fortsatt leverera mjölk till den bofasta befolkningen.
Läs mer om ekonomi:
Bankomat-vd: “Strulet med kontanterna är vårt fel”
Mathäleri hotar hela systemet – krav på nationell offensiv
Hör den vegetariska sillen hemma vid högtider – för fiskens skull?

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.