Svensk sommar – då vankas det jordgubbar. Men hur vet du om jordgubbarna kommer från Sverige när du handlar i butik eller på torget? Experten guidar dig.
Så känner du igen svenska jordgubbar


Mest läst i kategorin
Det enklaste är förstås att bo i närheten av en jordgubbsodling dit du kan gå och plocka dina egna gubbar. När du väljer ut dem slipper du hitta dåliga jordgubbar på botten av kartongen.
Det är ofta lite billigare att köpa jordgubbar direkt av mindre odlare och sannolikheten att de besprutats hårt med bekämpningsmedel är betydligt lägre.

Då är det svenska jordgubbar
Anna Benson är expert på jordgubbar och i tidningen Land delar hon med sig av några enkla knep som hjälper dig att känna igen svenska jordgubbar.
– Importerade bär smakar oftast mindre och upplevs vattnigare
– Svenska jordgubbar har en mycket sötare och kraftfullare smak än vad importerade jordgubbar har
– Importerade jordgubbar har en alltför “perfekt” form som avslöjar att de inte är svenska
– Svenska jordgubbar är i regel mindre och till formen betydligt oregelbundnare
– Läs på kartongen. Den ska alltid indikera ursprungsland
Planerar du för en middag med jordgubbar och glass till efterrätt – köp helst jordgubbarna dagsfärska då de fortfarande har den perfekta, lite hårda ytan.
Eftersom jordgubbar inte håller så länge är det bäst att köpa dem senast en till max två dagar innan du tänkt avnjuta dem.
Läs också: