News55

Svåra väderförhållanden hotar Sveriges bin och honungsskörd

Bin
Den gångna vintern och våren har inneburit stora utmaningar för Sveriges bin (Foto: Getty Images)
Mira Ekberg
Mira Ekberg
Uppdaterad: 10 juli 2025Publicerad: 10 juli 2025

Våren och vintern har varit tuffa för Sveriges bin. Det kan leda till brist på honung under året, varnar biodlare.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den gångna vintern och våren har inneburit stora utmaningar för Sveriges bin, och därmed för honungsproduktionen. Biodlare runt om i landet rapporterar att många bisamhällen inte överlevt vintern. De som klarat sig har haft svårt att samla in nektar i den blåsiga våren, skriver Svt.

“Risken att det blir honungsbrist är stor”, säger Hanne Uddling, ordförande för Sörmlands biodlardistrikt.

MISSA INTE: Nu höjs din premiepension med 500 kronor – trots oro på börsen

Bin som inte överlever vintern

Hanne Uddling driver en butik i Strängnäs där hon säljer redskap till biodlare. Under våren har många av hennes kunder delat med sig av en oroande bild: stora förluster i bikuporna.

Hon berättar för Svt att hon träffat biodlare som förlorat så mycket som hälften av sina samhällen under vintern.

Bin är känsliga för både kyla och väderomslag, men även för värme. Enligt SR kan en mild vinter utan en tydlig viloperiod göra att bina använder mer energi än vanligt, vilket försvagar dem.

Blåsten ställer till det för bina

ANNONS

Men även de bin som överlevde vintern har haft det svårt. Våren har varit ovanligt blåsig, och bin är beroende av lugna dagar för att kunna flyga och samla in nektar.

“De kanske skickar ut några stycken för att leta efter nektar, men de kommer inte tillbaka. Då sitter resten av samhället kvar i kupan och väntar på bättre väder” säger Hanne Uddling.

Det är alltså inte bara tillgången på blommor som påverkar honungsskörden, även väder och vind spelar stor roll. När bina inte kan flyga, blir det ingen nektar och därmed ingen honung.

Vad kan biodlarna göra?

Den plötsliga förändringen i vädermönstren gör att många biodlare ställer sig frågan om det finns något de kunde ha gjort annorlunda.

“Nej, inte för att hantera just den här vintern. Men jag tror att vi kommer lära oss mer om att hantera vintrar med varmare klimat”, säger Uddling.

Hon menar att det finns lärdomar att hämta från biodlare längre söderut, både i Europa och i Skåne, där bina inte har samma kalla viloperiod.

” Vi får kanske börja arbeta på ett lite annorlunda sätt för att hjälpa bina genom vintern i framtiden”, säger hon.

ANNONS

Vad betyder det för konsumenten?

För den som tycker om att köpa lokalproducerad honung kan det bli märkbart dyrare i år eller svårare att få tag på.

Men det handlar inte bara om honung. Bin har en mycket viktig roll i naturen. När de flyger mellan blommor för att hämta nektar, hjälper de samtidigt till att pollinera växter. Det gör att frukt, bär och grönsaker kan växa.

Att bina inte mår bra påverkas alltså inte bara honungsburken, utan hela vårt ekosystem. Därför är det viktigt att vi tar deras situation på allvar.

För att ta hand om våra bin kan man som tomtägare se till att inte klippa gräsmattan för ofta samt plantera många olika sorters blommor. Det gör att bina trivs.

Men Hanne Uddling understryker att det viktigaste man kan göra som konsument är att köpa svensk honung för att biodlarna ska kunna ta fram fler bisamhällen.

ANNONS

Läs mer på News55: Snart kommer sommarvärmen – men bara en stund

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

ANNONS
ANNONS