Vilka rätter dominerar egentligen i de svenska köken när det kommer till middagen på vardagskvällar?
Vad lagar svenskarna helst till middag?


Mest läst i kategorin
En ny rapport från Food & Friends visar att våra vanor är stabila och att pasta fortsatt är den stora favoriten.
Undersökningen, som bygger på svar från drygt tusen personer, avslöjar vilka maträtter vi helst lagar i vardagen och vad som hamnar på tallriken under helgen.
MISSA INTE: Mathäleri hotar hela systemet – krav på nationell offensiv. News55

Pasta i topp – år efter år
Spagetti med köttfärssås håller fortsatt sin position som Sveriges mest lagade vardagsrätt till middag, uppger Allt om mat.
Rätten har legat etta sju år i rad och har dessutom blivit ännu mer populär sedan 2022.
Även andra pastarätter är mycket vanliga, vilket gör att olika former av pasta tillsammans står för en betydande andel av middagsvalen. Lasagne sticker särskilt ut bland dem som väljer vegetariska alternativ.
Bland andra vardagsrätter som ofta återkommer syns kyckling med olika tillbehör, korv stroganoff och klassiska köttbullar med potatis eller pasta. Korv i enklare former är också ett vanligt inslag, medan fiskrätter har minskat i popularitet.
Den nedåtgående trenden för fisk har pågått i flera år, och det är numera främst bland personer över 55 år som den typen av mat fortfarande är vanligt förekommande.
Senaste nytt
Helgen bjuder på tacos till middag
När det kommer till helgmiddagar är tacos fortsatt svenskarnas största favorit.
Rätten har varit mest omtyckt i fem år i rad, och tycks ha en stadig plats i våra fredags- och lördagsvanor.
På helgen väljer många också att laga biff, pizza eller kyckling, medan grillat och hamburgare.
Matrapporten
Food & Friends har sedan 2012 följt svenskarnas matvanor i sin årliga Matrapport.
Syftet är att förstå hur vi handlar, lagar och äter, samt hur våra preferenser påverkas av exempelvis ekonomi, klimat och trender.
I årets rapport framkommer det att traditionella och enkla rätter fortsätter dominera, samtidigt som yngre generationer i viss mån påverkar vilka rätter som växer i popularitet.
Se även:
Så upptäcks butikers fusk med livsmedel som choklad och kaffe. News55
Tre nya svenska Michelinstjärnor. News55

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.