Vårmusseron är en svamp som liknar champinjonen och kommer på våren, den är lätt att hitta men det är inte alla som känner till den.
Vårmusseron – en relativt okänd delikatess


Mest läst i kategorin
Det finns faktiskt svamp på våren och en svamp som dyker upp då är vårmusseronen, men det är inte många som känner till den, det rapporterar Sveriges Radio.
Pär-Åke Norin från Frösön är en av få svampplockare som letar efter vårmusseron, han beskriver svampens doft som kryddig och mjölig.
“Nu får jag ju nästan ha ställena för mig själv och sen har jag nån kompis också som brukar plocka, men det finns så det räcker till fler”, säger han till Sveriges Radio.
En riktigt god svamp
För honom är vårmusseronen en favorit, men han har lite svårt för hur den luktar.
“Det är en smaksak, men smaken är bättre än doften, tycker jag, den är riktigt god, svampen”, säger han till Sveriges Radio.
Den vita vårmusseronen kan förväxlas med andra vita svampar, men just på våren är den relativt ensam om att finnas i skog och mark.
Pär-Åke Norin tycker att vårmusseroner smakar mycket bättre än champinjoner.
“Jag gillar just det där fasta svamköttet, den är bättre, jag menar, man kan ju köpa champinjoner på valfri butik och de är ju så här, men de här har ännu bättre konsistens och mer smak”, säger han till Sveriges Radio.
Senaste nytt
Vårmusseron
Vårmusseron, Calocybe gambosa, har en matt, gräddvit hatt som ibland kan ha en rosa eller guldbrun ton, den har vita skivor som är urnupna och ganska täta och foten är vit och kraftig, det skriver Svampguiden.
Svampköttet är vitt och doftar starkt av mjöl, fruktkroppen är kraftig och ger ett kompakt intryck.
Vårmusseroner växer i parker beteshagar, trädgårdar, på strandängar och i lövskog, i södra och mellersta Sverige.
Den här svampen föredrar kalkrik jord och har sin växtperiod under maj och juni, men den kan ibland även påträffas under hösten.
Var noggrann med identifieringen
Vårmusseron är bra matsvamp men eftersom den har en ganska kraftig smak kan den dominera i en rätt, varför alla inte tycker om den.
Vårmusseronen går bra att torka eller frysa in efter förkokning, av många är den en uppskattad matsvamp, men tyvärr angrips den ofta av larver.
Det finns flera svampar som liknar vårmusseronen och därför kan förväxlas med den, eftersom några av dessa svampar är giftiga är det viktigt att vara noggrann när du identifierar vårmusseronen, det skriver Svampguiden.

Läs mer på News55: Trendigt – men trampa inte fel i svampskogen

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.