En del av de maträtter som en gång i tiden var självklara på svenska köksbord har i dag nästan försvunnit.


Mest läst i kategorin
Genom årtiondena har rätter kommit och gått, beroende på tillgång till råvaror, trender och vad vi betraktar som gott eller praktisk.
De har ersatts av nya smaker, andra influenser och förändrade vanor.
Det som en gång var vardagsmat känns nu främmande, och lite exotiskt.
Här är några av de maträtter som en gång älskades av många – men som i dag knappt längre serveras.
MISSA INTE: Det som stör frisörer – och det som uppskattas allra mest. News55

Levergryta
En rätt som väckte starka känslor redan då var levergryta.
För vissa var den ett självklart inslag i vardagsmaten, medan andra rynkade på näsan.
Den speciella smaken och konsistensen gjorde levern till en vattendelare. I dag är det få som lagar levergryta hemma, och på restaurangmenyer är den nästan helt borta, enligt Allas.
Senaste nytt
Nostalgiska efterrätter
Förr i tiden var en burk fruktcocktail något av en lyxvara.
Serverad med en klick vaniljglass blev det en efterrätt som kändes både festlig och speciell. Även rabarber doppade i socker var ett populärt snacks, särskilt bland barn.
Kalvdans var en uppskattad dessert i många hem, gjord på råmjölk från en ko som precis kalvat.
Med lite socker, grädde och sylt på toppen blev det en mild och krämig efterrätt. Men eftersom råmjölk är svårt att få tag på i dag har kalvdansen blivit en raritet.
Mandelfisk
För många väcker ordet “mandelfisk” minnen från skolmatsalen, skriver Newsner.
Den panerade fisken med en krämig mandelsås var en favorit för en del – och en plåga för andra. Trots sin popularitet på 70- och 80-talen är mandelfisk numera ovanlig, både i hem och på restaurang.
Aladåb
En av de mer udda maträtterna från förr är aladåb, där ingredienser som kött, skinka eller ägg gömdes i klar gelé.
Det var ett sätt att både konservera och servera maten på ett vackert sätt.
I dag är aladåb mest något vi ser på gamla bilder i kokböcker, snarare än på middagsbordet.
Bullens pilsnerkorv
En klassiker som ändå har hängt kvar är Bullens pilsnerkorv.
Den konserverade korven lanserades på 1950-talet och har funnits i många svenska skafferier sedan dess. Även om den inte är lika självklar i dag som förr, finns den fortfarande att köpa.
Se även:
Flera glassar försvinner – här är listan för 2025. News55
Lista: Dessa fem klassiska kakor har försvunnit från fikabordet. News55

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.