News55

Cay Bond: Det här ger hopp om framtiden!

Artikelbild
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 mars 2023

Glädjande inslag, i den annars så dystra och problematiska tillvaron, är det mesta som inredningsbranschen åstadkommer just nu. Stockholm Design Week som ägde rum i början på februari, ingav hopp om framtiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skall jag summera intrycken så handlar nyheterna om glada färger men också milda neutrala toner beroende vilka material vi talar om. Val av material står i fokus. Natur är en avgörande inspiration och ergonomi en förutsättning. Konst och kultur har ett viktigt sammanhang som förgyller vardagen.

Man kan konstatera att pandemin till trots verkar det inte som om alla formgivare legat på latsidan. Nej, snarare tvärtom. Många har använt tiden till att fundera, forska och utveckla med hänsyn till miljö och natur. Jag skulle snarare säga att så mycket kreativitet, innovation, kunskap och mod var det längesedan vi upplevde i Skandinavien. Nya initiativ till inhemsk produktion är särskilt spännande. Tänk vad det skulle betyda för ekonomin och miljön att slippa dyra och långväga transporter. Om bara branschen och marknaden tar vara på möjligheterna som finns just nu att starta tillverkning i vårt eget land.

Intrycken är oändligt många efter att jag har bevakat alla tänkbara nyheter i inredning på Stockholmsmässan och deras nya Älvsjö Gård, en historisk plats där man valde att visa det som ligger i tiden, hantverk och konst-orienterad design.  Samtidigt valde flera varumärken att visa nyheter i egna utställningar och showrooms på olika platser i stan. Mångfalden var påtaglig. 

Först ut, veckan innan mässan öppnade, valde pr- och poddprofilen Elin Lervik att presentera en ny kollektion möbler signerade Alexander Lervik på bageriet Dåndimpen i Årsta partihallar som är ett litet  leveransbageri grundat av Petrus och Alexandra Jacobsson. De drev tidigare Petrus bageri vid Mariatorget på Söder som var ett uppskattat stamställe. Elins val av en annorlunda men genuin plats med den rätta och aktuella industrimiljön som inspiration var poängen. Att vi skulle få återupptäcka Petrus alias Dåndimpen på möbelveckans första frukostmöte bland mumsiga bakverk och samtidigt få se arkitektonisk formgivning av Alexander Lervik som jag länge beundrat för hans estetik, var oväntat och en glad överraskning.

“Ett taktilt mästerverk!”

Enligt Elin så är Alexander en mästare på att formge trappor. Han har arbetat med produktutveckling i över 25 år. Möbelkollektionen Hemvist tillverkas hantverksmässigt av Drömtrappor i fabriken i Norsjö, öster om Gällivare i Västerbotten. I år firar de 100 år! Kollektionen Hemvist är tillverkad i vacker furu. Hela tanken bakom denna inredning är inte bara tidsenlig ur miljöhänseende, samtidigt är trappan en oerhört vacker långlivad möbel som man kan anpassa storleksmässigt, och som lätt går att ta isär utan en massa spikar. Den är nästan sensuellt sammanfogad, ett taktilt mästerverk! I kollektionen Hemvist ingår också en massiv trästol eller ett konstverk om man så vill, men som trots allt är skön att sitta i. Den är gjord av spillvirke, finns i trä eller målad i rött eller gult. Det finns inget rätt eller fel i att välja trä-rent eller målat i de uppenbara färgerna. Starka färger råkar vara inspirerat av modebranschen och därför smyger det sig in även i salongerna. I rätt sammanhang kan det vara oerhört läckert.

ANNONS

Att konst och design ligger i tiden är ett faktum. Det är en relation som också höjer värdet på ett föremål. Marknaden har trots allt snappat upp det självklara i att inte konsumera en masse som tidigare utan välja kvalitetsprodukter som man inte tröttnar på och kan återanvända. 

Formgivare Mimmi Kauttu Blomqvist exempelvis, gör förtjusande skulpturer som hon utvecklar nyfiket i olika material. Glas, trä, keramik, textil med mera. Hon är minst sagt välutbildad i materialkunskap vilket också har blivit en tidsenlig miljöfråga. Hennes skulpturala former är unika och höjer inredningsnivån. Som exempelvis hennes kakelplattor. I Mimmis händer blir de böljande och skulpturala och därmed förändras exempelvis ett kök till ett vackrare rum. Hon har också skapat profilprodukter till företag som Svenskt Tenn, Astrid Textiles med flera. Mimmi presenterade sina nyheter på Älvsjö Gård bland flera andra konsthantverkare. 

Mimmi Kauttu Blomqvist. Foto: Cay Bond


Praktiskt och vackert med mattor

I samma konst och hantverksanda visade företaget Ogeborg handtuftade mattor i samarbete med konstnären Josefin Tolstoy. Mattan kan ligga på golv eller pryda en vägg. Ett spännande samarbete där Josefin Tolstoy har utforskat vad som händer när färger och former från hennes målningar överförs till en ny konstform. Mattor är för övrigt modernt igen. Det är ju trots allt också praktiskt ur städsynpunkt!

Josefin Tolstoys matta för Ogeborg


I mina sammanhang där jag föreläser om tendenser och strömningar har jag länge envisats med att beskriva hur nära konst och form ligger. I mode, möbler och inredning med mera. Detta visades tydligt under möbelveckan. Olika presentationer av inredningsprodukter med anknytning till konst var påtagligt både på Stockholmsmässan och i showrooms på stan. Intresset för textilier har också lett till att tygtillverkare fått en betydlig revival.

ANNONS

Anrika Designers Guild som jag ofta har anledning att återkomma till är outtröttliga och slår alla med sin mönsterrikedom. Det senaste hos dem visar mönster inspirerade av japansk traditionell konst. De använder exempelvis rubriken English Heritage (Arv) för ett stort sortiment tyger med mönster som har en historia och som används mycket i sammanhang med antika möbler eller 20-, 30- och 50-tal. Helt i linje med aktuell återanvändning och nya införskaffade objekt från de nu så populära auktionshusen. 

Den 9 mars öppnar för övrigt Antikmässan som är Nordens största marknad för vintage, antik och återbruk! Där samtiden kan lära av historien.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS