Att tillbringa tid i naturen är inte bara avkopplande utan även en väg till bättre hälsa och lycka. Forskning visar att gröna miljöer ger sinnesro och stärker oss mentalt, även kroppsligen.
Mest läst i kategorin
Det här upplevde våra förfäder, men de upplevde också många faror.
Vi är genetiskt programmerade som stenåldersmänniskor, utformade för att leva i skogar och fält. Vår hjärna är inte anpassad till det moderna livets stress, med ständig stimulans från smartphones och bilköer, rapporterar Gazzine.
I sin bok Depphjärnan skriver forskaren och psykiatern Anders Hansen att det moderna livet med stress och samtidigt mycket stillasittande kan leda till inflammatoriska tillstånd i kroppen, vilket hjärnan tolkar som ett hot för vår existens. En del av dessa inflammationer kan även kopplas till depression. Hansen menar att vi är i ofas med vår tid och att vi egentligen borde (enligt hjärnan) ha levt på stenåldern.
Naturen – människans naturliga habitat
Studier visar att aktiviteter i naturen har stor positiv inverkan på vårt välmående. Friluftsliv, trädgårdsarbete, vandring och fiske förbättrar både den fysiska och psykiska hälsan. Naturen har ju alltid varit människans habitat, liksom djurens. Vi har levt betydligt längre med naturen än med storstäder och industrialiserade samhällen.
Hur skulle människan kunna hitta tillbaka till sitt habitat? Det är förstås svårt att svänga om helt, men Claes Andrén menar att vi kan omvandla våra trädgårdar till biotoper för djur som lever i vår närhet. I sin trädgård har han byggt små dammar för paddor och andra kräldjur, vilket är ett sätt att skapa naturligt habitat som främjar mångfald. Det får oss också att må bra.
Senaste nytt
Evolutionär dragningskraft till Naturen
Många älskar naturupplevelser, och forskning visar att det har en positiv inverkan på vårt välmående. Solljus, frisk luft och aktiviteter i naturen stärker kroppen och stimulerar våra sinnen.
Det ökar också livskvaliteten. Att återknyta till naturen ger oss möjlighet att fly vardagen och uppleva sinnesro, precis som våra förfäder.
Starka naturupplevelser kan ladda våra batterier under lång tid framöver.
Sinnesro och återhämtning är viktigt
Klart och tydligt är att naturens läkande kraft kan ha stor betydelse för hur vi mår. Alla har förstås inte samma möjlighet att uppleva storslagna naturupplevelser, men det kan räcka med vackra plantor i hemmet för att skapa trivsamhet och sinnesro.
Det är intressant att konstatera miljöers läkande inverkan på personer med svåra sjukdomstillstånd. Den ideella organisationen Maggies i England, utvecklar miljöer för svårt cancersjuka personer inne på sjukhusområden. Deras syfte är att erbjuda ett andrum från annars sterila sjukhusmiljöer.
Maggies Leeds är ett av deras projekt, ett behandlingscenter i Leeds, inrett som en oas med prunkande växter i en arkitektonisk miljö med naturliga material. Där kan man kan återfinna lugn och ro i en meditativ miljö som inspirerar till både glädje och sorg, självreflektion och förtroliga, andliga samtal.
Naturen på nära håll
Vi mår bra av växter och det är ett naturligt inslag både inomhus och utomhus. Det är både estetiskt och rogivande, och fyller samma funktion hemma som i det offentliga stadsrum: Vi trivs med vackra blommor och gröna ytor.
Man behöver inte en stor trädgård för att få det mysigt. Bor man i lägenhet kan man odla både grönsaker och örter på balkongen. Oavsett storlek kan man inreda balkongen så att den både skyddar mot väder och vind och samtidigt inreda den med blomsterplanteringar och grönsaksodlingar.
Om man har lite gröna fingrar kan man förvandla balkongen till en mysig trädgård med personlig prägel.
Läs också:
Skapa en trädgård på din balkong
Expert: Så får du djur att trivas i din trädgård
Se upp: Tolv köttätande växter nära dig
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.