News55

Skapa en trädgård på din balkong

Växter i krukor på en balkong. Här är lite tips på hur du kan skapa en trädgård på din balkong
Här är lite tips på hur du kan skapa en trädgård på din balkong. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Vi mår bra av att vistas i naturen, det främjar både vår fysiska och vår mentala hälsa. De som har en trädgård har nära till naturen, men har du balkong kan du också få det.

ANNONS
ANNONS

Det finns massor av idéer för hur du kan skapa en liten trädgård på din balkong, det skriver Microsoft.

Välj växter

Fundera på vilket vädersträck din balkong vätter mot och hur mycklet sol och skugga den får. Ta sedan reda på vilka växter som kan trivas där.

Om din balkong har mycket skugga trivs exempelcis gräna växter som ormbunkar. Medelhavsväxter trivs bäst i direkt sol och måste förvaras inomhus på vintern.

Det går utmärkt att odla grönsaker och örter på balkongen, balkonger kan dessutan vara skyddade från vind och ligger de högt upp kan många skadedjur inte nå upp till dem.

Tänk på att dina balkongväxter antagligen kommer behöva vattnas varje dag om de ska överleva, det kan vara bra att ha med i beräkningen när du bestämmer hur många växter du vill ha.

Om din balkong ligger högt upp eller du har en takterras kan du behöva placera växter där det inte blåser för mycket. Tänk på att låga växter inte går sönder av vinden lika lätt som höga växter.

Om du vill att fåglar och insekter ska besöka din balkongträdgård är det bra att inreda den med en blandning av blommande växter, buskar och mindre träd.

ANNONS
ANNONS

Den lilla balkongen

Om din balkong är liten och du behöver det mesta av golvytan kan du placera växter på en stege eller hänga dem på väggen.

Om du placerar dina växter på olika höjd kommer du dessutom få en starkare känsla av att balkongen grönskar.

På små smala utrymmen passar det bra att ha höga växter, därför passar träd bra på balkonger.

På en mindre balkong kan du inte använda för stora krukor och därför är det viktigt att tänka på att inte plantera för mycket i dem så att dina växter får utrymme att växa.

Inredningen

Till den lilla balkongen är det praktiskt att välja multifunktionella möbler som samtidigt som de är bord och sittplatser fungerar som förvaring.

Du kan också använda hopfällbara bord och stolar för att få mer plats. Ett annat bra tips är att använda bänkar, de sparar utrymme eftersom de ger fler sittplatser på mindre yta än stolar.

ANNONS

Din balkong blir extre trevlig om du hänger upp lite utomhusbelysning. Har du inget eluttag finns det numer väldigt mycker solcellbelysning om du kan använda.

Om din balkong har ett luftigt metallräcke kan det också vara trevligt att sätta upp ett insynsskydd eller en spaljé som växter kan klättra på.

Trädgårdsarbete stärker ditt immunförsvar

Många mår bra av att påta i trädgården, nu visar ny forskning att det faktiskt är bra för oss, inte bara för att det håller oss fysiskt aktiva, odling av växter kan faktiskt stärka vårt immunförsvar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS