News55

Skandinaver kan bli nästa klimatflyktingar

klimatförändringar
Väderfenomenet ”Cold Blob” utanför Grönlands sydspets kan orsaka en klimatomställning som skulle kunna göra Skandinavien näst intill obeboeligt. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 02 nov. 2024Publicerad: 01 nov. 2024

Skandinaver kan bli näst på tur att fly klimatförändringar. Väderfenomenet ”Cold Blob” utanför Grönlands sydspets kan orsaka en klimatomställning som skulle kunna göra Skandinavien näst intill obeboeligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Cold Blob riskerar att stoppa upp golfströmmen, vilket sägs kunna göra stora delar av Skandinavien obeboeligt och orsaka ett arktiskt klimat i de nordiska länderna. Vem vill vara bosatt året runt i ett vinterlandskap?

En tickande bomb

Utanför Grönlands sydspets pågår klimatfenomenet Cold Blob där ett större område blivit allt svalare trots decennier av global uppvärmning. Förklaringen är att stora mängder smältvatten från Grönlands glaciärer flyter ut i havet, skriver Expressen.

Det kalla vattnet hotar att rubba ett av världens viktigaste havsströmmar, Atlantic Meridional Overturning Circulation (Amoc). Tack vare Amoc strömmar varmare vatten till från tropiska breddgrader och vidare upp mot Nordatlanten som genom Golfströmmen förser norra Europa med ett behagligare klimat.

Om Amoc skulle försvagas eller kollapsar skulle konsekvenserna bli stora, särskilt för klimatet i Skandinavien och resten av norra Europa. En ny klimatrapport, sammanställd av flera forskare, beskriver just denna risk. Om Golfströmmen upphör skulle klimatet i Norden bli betydligt kallare med kraftiga skyfall och återkommande stormbyar.

Glaciärer smälter
Glaciärer smälter i en jämn takt och smältvattnet som rinner ut i havet gör att området vid Grönlands sydspets blir svalare trots den globala uppvärmningen. (Foto: Pexels)
ANNONS

Ett öppet brev till Nordens ledare

Klimatforskaren Wendy Broadgate, global vd för Future Earth i Sverige, uttrycker oro över Amocs nuvarande utveckling. Hon menar att det redan finns tecken på en avmattning och varnar för konsekvenserna om det fortsätter.

ANNONS

“Det finns tydliga tecken på att Amoc saktar ner just nu,” säger Broadgate.

“Om den stannar av helt, kan vi förvänta oss kallare vintrar i Skandinavien och mer extremväder.”

Tillsammans med 47 andra klimatforskare har Wendy Broadgate nyligen skrivit ett öppet brev till de nordiska regeringarna. I brevet varnar forskarna för konsekvenserna av en försvagad golfström och uppmanar politiker att minska utsläppen. Man bör också förbereda sig inför klimatförändringarnas effekter och skydda kritisk infrastruktur som el- och vattenförsörjning.

Delad bild bland forskare

Inte alla forskare är överens om att Amoc och golfströmmen är komprometterade. Léon Chafik, oceanograf och klimatforskare vid Stockholms universitet, anser att det saknas bevis för en nära förestående kollaps av Amoc och valde därför att inte underteckna brevet.

“Amoc varierar naturligt från år till år och mellan årtionden,” förklarar han och tillägger att trots klimatmodeller och antaganden förblir osäkerheten kring Amocs framtid större än inom andra klimatområden.

Chafik påpekar också att det finns andra konsekvenser av klimatförändringarna som är mer akuta. Stigande havsnivåer och extremväder lämnar redan tydliga spår globalt. Han tror att det är viktigare att fokusera på dessa problem än att lägga ner tid på riskanalyser kring Golfströmmen.

Problem av akutare karaktär är att jordens grundvatten hotas. När temperaturen stiger påverkas olika ekosystem som är beroende av att grundvattnets temperatur förblir oförändrad.

ANNONS
Djurlivet påverkas av klimatförändringar
Det är inte bara den fysiska miljön som påverkas av klimatförändringar. Djurlivet berörs minst lika mycket. (Foto: Pexels)

Handlingskraft nödvändig

Trots att åsikterna faller isär är forskarna eniga om att klimatförändringarna kräver omfattande åtgärder. Skulle försvagning av Amocs strömmar fortskrida kommer norra Europa att behöva förbereda sig för ett radikalt annorlunda klimat. Stora satsningar måste då göras på skydd av infrastruktur mot stormar och översvämningar.

Forskarbrevet avslutar med en uppmaning till omedelbara åtgärder för att minska koldioxidutsläppen och i stället satsa på hållbara energisystem som kan mildra klimatförändringarna. Om Norden kan hantera framtidens klimatutmaningar måste mer arbete läggas på förberedelser inför ett oförutsägbarare klimat.

Läs också:

Ökande temperatur hotar jordens grundvatten

Så farligt är ozon mot människor, djur och natur

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS