News55

Ökande temperatur hotar jordens grundvatten

Vattendroppe. uppvärmningen av jordens yta påverkar jordens grundvatten begränsad
uppvärmningen av jordens yta påverkar jordens grundvatten begränsad. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Vatten är avgörande för livet på jorden. Mängden vatten på jorden förändras aldrig, den förblir densamma, men klimatförändringar utsätter vissa områden för extrema temperaturer, vilket får stora konsekvenser för både människor och djur.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Absorption av värme

Det är framför allt den stigande värmen som är ett problem. Ökade temperaturer absorberas av haven, men marken och grundvattnet fungerar också som betydande reservoarer för termisk energi, rapporterar Newsweek.

ANNONS

Begränsad kunskap

Grundvattnet är vår största sötvattenreserv. I dagsläget är kunskapen om hur uppvärmningen av jordens yta påverkar grundvattnet begränsad.

Genomsnittstemperaturen har framför allt ökat på grund av en stigande mängd växthusgaser i atmosfären, som fångar upp värmen.

Vattenfall
Ökad värme har en stor inverkan på vattenkvaliteten genom att det kan påverka kemiska, biologiska och fysikaliska processer. (Foto: Pexels)

Grundvattnets påverkan

När temperaturen stiger, påverkar det olika ekosystem som är beroende av att grundvattnets temperatur förblir oförändrad. Obalans skapar biokemiska förändringar och påverka temperaturerna i marken och i flodsystemen.

ANNONS

Den biologiska mångfalden riskerar att hotas om ekosystem slås ut eller påverkas av att växtarter försvinner som en följd av detta. Viktiga näringsämnen går då förlorade i naturens kretslopp, vilket ökar risken för fortsatt förlust av mångfald i naturen.

Ny studie om klimatförhållanden

I en ny internationell studie har forskare vid Karlsruhe Institute of Technology, KIT, baserat sina prognoser på två scenarior som representerar olika socioekonomiska vägar och koncentrationer av växthusgaser.

Forskarna jämför en framtid där jordens befolkning tar hänsyn till rådande klimatförhållanden och försöker anpassa sin livsstil därefter, även samhället i stort, med en framtid där livsstilen förblir oförändrad och utsläppen fortsätter som tidigare.

“Våra resultat visar hur viktigt det är att vidta åtgärder för att skydda grundvattnet och hitta hållbara lösningar för att motverka de negativa effekterna av klimatförändringar på grundvattnet,” säger författaren Dr Susanne Benz, från Institutet för fotogrammetri och fjärranalys vid KIT, i ett pressmeddelande.

Framtidens påverkan

Beroende på scenario kan det komma att påverka flera hundra miljoner människors liv på jorden till år 2100. I dagsläget lever 30 miljoner människor där grundvattentemperaturen överstiger kritiska nivåer för vad som anses vara bra för hälsan.

Livsfarliga ämnen

ANNONS

Ökad värme har stor inverkan på vattenkvaliteten genom att det kan påverka kemiska, biologiska och fysikaliska processer.

“Under vissa förhållanden kan stigande grundvattentemperaturer leda till ökande koncentrationer av skadliga ämnen som arsenik eller mangan. Dessa högre koncentrationer kan ha en negativ inverkan på människors hälsa, särskilt när grundvatten används som dricksvatten,” säger Benz i pressmeddelandet.

Globala temperaturkartor

Globala kartor som visar grundvattentemperaturer på olika djup under jordens yta ger en bra förståelse för hur vattnets temperatur påverkas av både klimat- och terrängförhållanden.

Forskarna upptäckte att bergiga regioner med djupa grundvattennivåer, som Anderna och Klippiga bergen, väntas uppleva den minsta uppvärmningen.

Läs också:

Forskare hittade 15 nya arter i svenskt vatten

Farliga kemikalier i vårt dricksvatten

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS