News55

Njut av skärgården – spana in sommarparadisen

ö
Missa inte dessa öar under sommarens soliga dagar. (Foto: Caisa Rasmussen / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 01 aug. 2024Publicerad: 02 aug. 2024

Stockholms skärgård är en vidunderlig plats som erbjuder en mångfald av öar och destinationer, var och en med sin egen unika karaktär och charm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Belägen precis utanför Stockholm sträcker sig denna skärgård ut som ett pärlband av små och stora öar, var och en med sina egna attraktioner och upplevelser.

Här är några av de mest fascinerande platserna du kan besöka på en dagsutflykt i Stockholms skärgård, enligt Livsstil.

Kymmendö

Kymmendö är en utmärkt ö för kulturhistoriska dagsbesök, särskilt för dem som är intresserade av August Strindbergs liv och verk.

Det var här Strindberg fick inspiration till sin berömda roman Hemsöborna, vilket ledde till att han blev bannlyst från ön när boken publicerades.

På Kymmendö kan du fortfarande besöka gården där Strindberg bodde som sommargäst samt hans välkända skrivarstuga, som båda står kvar som monument över hans tid på ön.

Kymmendö ö
(Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX / TT)
ANNONS

Sandhamn

ANNONS

Sandhamn är en av de mest livliga och välbesökta öarna i Stockholms skärgård, känd för sin charmiga småbåtshamn och vackra omgivningar.

Denna ö är en populär destination för både lokalbefolkning och turister som söker en kombination av avkoppling och aktivitet.

Sandhamn erbjuder en rad olika upplevelser, inklusive härliga stränder för sol och bad, samt ett brett utbud av restauranger, kaféer och butiker.

sandhamn ö
Sandhamn är en välbesökt pärla. (Foto: Caisa Rasmussen / TT)

Bullerö

Bullerö är paradiset för naturälskare som söker avskildhet och orörd natur.

Ögruppen består av Bullerön och omkring 900 mindre öar och kobbar.

Denna ö är även ett naturreservat som kommer att få status som nationalpark år 2025.

ANNONS

En av höjdpunkterna på Bullerö är Bullerömuseet, som ger en inblick i öns fascinerande historia.

Museet berättar om konstnären Bruno Liljefors tid som ägare av hela ögruppen och hans bidrag till att forma öarnas kulturarv.

bullerö ö
(Foto: Lars Pehrson / TT)

Möja

Vidsträckta Möja är som flera skärgårdsöar i en, med sina varierande attraktioner och naturliga skönhet. Ön har flera bryggor, ett flertal restauranger och en inbjudande gästhamn i Kyrkviken. Något som gör den till ett attraktivt mål för besökare.

Möja är känd för sin genuina bebyggelse, den vackra träkyrkan, samt de båda insjöarna och det intressanta naturreservatet.

möja
(Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / TT)

Grinda

ANNONS

På en solig sommardag är trädäcket på Grindas Framficka en av skärgårdens mest inbjudande platser, idealisk för att njuta av solen och omgivningarna.

Grinda är en populär destination för dagsbesökare. Detta tack vare dess närhet till både Stockholm och Vaxholm, vilket gör det lätt att ta sig hit.

Denna ö erbjuder ett brett utbud av bekvämligheter, inklusive en affär, kiosk, värdshus och gårdsbutik, så att du som besökare har allt du behöver för en bekväm dagstur.

grinda
(Foto: Magnus Lejhall / TT)

Se även:

Skärgården får bättre sjökort – välkomnas. News55

Så kan äldre få ett enklare båtliv. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS