News55

Här sprutas turister ner med vattenpistoler

Artikelbild
"Turister, åk hem" –Demonstration mot mass-turism i Barcelona under lördagen. Foto: Emilio Morenatti/TT.
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 15 juli 2024Publicerad: 15 juli 2024

Tankar om att åka till Barcelona i sommar? Kanske dags att tänka om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Runt 3000 lokala invånare marscherade på lördagen genom Barcelonas centrum för turism i Spanien, som nyligen haft liknande aktioner på Kanarieöarna och Mallorca.

Demonstranterna sprutade vatten på människor med färgglada vattenpistoler och ropade bland annat “turister, åk hem!”, skriver CNN.

Andra bar skyltar med slagord som “Barcelona är inte till salu” eller “Barcelona är inte Disneyland” – för att visa sin frustration över höjda levnadskostnader och försämrad livskvalitet.

Runt 100 lokala organisationer låg bakom demonstrationen, ledda av Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) som betyder “Grannskapsförsamlingen för turistminskning”.

Enligt officiella siffror från Barcelona stadsfullmäktige, besökte drygt 26 miljoner turister staden – med 1,6 miljoner invånare – under 2023. Besökarna spenderade en motsvarighet till runt 150 miljarder svenska kronor.

Svårt att ignorera

Trots synliga protester har resebyråer och hotellföretag inte noterat massavbokningar än men besökare i Barcelona säger att protesterna och anti-turistgrafittin är svåra att ignorera, enligt Wall Steet Journal.

Barcelonas myndigheter anser att antalet besökare bör minska och fokuserar på att styra turister mot mindre överbelastade sevärdheter. De vill också locka besökare som är intresserade av konst och kultur snarare än festande, skriver tidningen.

ANNONS

I spanska städer som lider av överturism har regler långsamt införts för att begränsa antalet turistuthyrningar. Trots detta visar spansk statistik att antalet turistlägenheter har ökat med nio procent under det senaste året, med över 340 000 registrerade enheter, enligt Euronews.

ANNONS

Kan elda på den svarta marknaden

Turistträngsel är bara en del av problemet då Spanien står inför en allvarlig bostadskris, vilket gör det svårare för många att ha råd med stigande hyror och bostadspriser. Spridningen av Airbnb–liknande lägenheter driver upp marknadspriserna och minskar tillgången till bostäder för lokalbefolkningen.

För några veckor sedan tillkännagav Barcelona den mest drastiska åtgärden hittills: att eliminera alla turistuthyrningar till 2028. Detta mottogs med blandade reaktioner. Vissa argumenterar att elimineringen av turistlägenheter innebär att lokalbefolkningen förlorar möjligheten att tjäna pengar på sina fastigheter. Andra tror åtgärden kan elda på den svarta marknaden för uthyrningar och att fokus borde ligga på att bygga fler bostäder, skriver Euronews.

“Kom inte hit”

En talesperson för ABDT berättar för Sky News att lördagens demonstration var riktad mot turistindustrin och myndigheterna, snarare än individer. Trots detta, är meddelandet till den som funderar på att besöka staden glasklart.

“Om någon frågade oss: ‘bör jag komma till Barcelona eller inte’, så skulle vårt svar vara: ‘bättre att inte göra det’,” säger talespersonen till Sky News.

Läs även: Klippläge: Billiga drömbostäder på Mallorca News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS