News55

Så får djur hjälp när ägaren dör

Så får djur hjälp när ägaren dör
Att veta att tiden går mot sitt slut och att man snart måste skiljas från sitt älskade djur kan skapa oro. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

Det är en stor oro för många äldre djurägare kring vem som ska ta hand om deras djur när de dör. Hundstallet i Stockholm tar varje år emot tusentals husdjur och försöker att hitta nya lämpliga ägare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hundstallet i Åkeshov, norra Stockholm tar hand om djur som blivit vanvårdade, övergivna eller förlorat sin ägare. Organisationen arbetar med att rehabilitera och omplacera hundar som hamnat där av olika skäl, inklusive när ägaren avlidit eller blivit frihetsberövad. En del av Hundstallets hundar kommer från ägare som före sin död har önskat att deras djur tas om hand, registrerat genom Vita Arkivet via en begravningsbyrå. Hundstallet tar hand om dessa djur och försöker hitta lämpliga nya ägare.

Så får djur hjälp när ägaren dör
Det läggs stor vikt och omsorg i processen för att placera varje djur till en ny bra ägare. Foto: Unsplash

– Vi får in hundar som tycker att det kan vara jättejobbigt att hamna här för att deras matte eller husse har varit deras liv. Då kan det ta ett tag innan de hittar en trygghet. Men för de hundarna ser vi till att skapa en mindre grupp av hundskötare, så att den hittar några få som den kan knyta ett band till, säger Melina Rivedal som är  hundskötare, hundkoordinator och volontäransvarig skriver PRO Pensionären.

Adopterar djur

Pensionärer är till stor hjälp för Hundstallets verksamhet. Många adopterar hundar därifrån. Dessutom hjälper många till med att erbjuda jourhem under längre perioder för hundar som är särskilt stressade och tycker att stämningen är jobbig på Hundstallet, och för valpar som inte vill vara på stallet själva innan de är sex månader, skriver PRO Pensionären.

– Sen har vi också några fantastiska pensionärer som kommer hit på plats och är volontärer. De går ut med hundarna, myser med dem och ger dem massa kärlek, berättar Melina Rivedal.

Även den ideella föreningen Hundar utan hem bygger på volontärarbete och målet är att rädda avlivningshotade hundar och ge dem en andra chans att få ett lyckligt och kärleksfullt liv.

Många ger bidrag och donationer vilket betyder mycket och är avgörande för verksamheten. Hundstallet är noga med att välja rätt ägare för varje hund och genomför noggranna intervjuer, kontroller och bedömningar innan en omplacering sker. De lägger stor vikt och omsorg kring den viktiga processen.

ANNONS

– Vi får ofta kritik för att vi är för noga, men det ska inte vara för lätt att skaffa hund. Det är ett ansvar, du ska leva upp till förväntningarna och ha tänkt igenom det, säger Johnny Kroneld insamlingschef vid Hundstallet.

Läs mer:

Husdjur kan utgöra ett hot mot resistenta bakterier

Här är nya livsfarliga husdjurstrenden

Så många av Sveriges husdjur är seniorer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]