News55

Här är nya livsfarliga husdjurstrenden

Husdjur kan utgöra ett hot mot resistenta bakterier
Ny forskning utmanar den traditionella tron att människor är de främsta bärarna av antibiotikaresistenta bakterier. Även husdjur kan utgöra en fara. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 feb. 2024

En trend, som kan få livshotande konsekvenser för hundar, sprider sig just nu till Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Husdjuren har blivit allt mer viktiga som familjemedlemmar i Danmark och många vill behandla sina sina “pälsklingar” på samma sätt som människor. Men det är inte alltid lämpligt när det kommer till behandling och smärtlindring. Av en ny undersökning framgår att 38 procent av 2000 djurägare uppger att de ger sina hundar cannabisliknande preparat. I många fall är anledningen smärtlindring. En ökning av denna metod syns även i Sverige.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

– Det handlar om att man vill göra det bästa för sitt djur och hjälpa dem att må bättre, säger professorn och veterinären Henrik Rönnberg till TT, rapporterar TV4 Nyheterna.

Preparaten kan dock innebära livsfara för djuren, enligt honom.

– Det kan få livshotande konsekvenser, säger han.

Inte behandla själv

Enligt Henrik Rönnberg bör alla hundägare uppsöka veterinär, istället för att försöka att behandla sin hund på egen hand. Om hunden trots allt fått något preparat innan besöket är det viktigt att säga det till veterinären – även om det kan kännas jobbigt.

– Vi behöver veta det eftersom cannabispreparaten kan påverka annan behandling som vi ger. Om en hund exempelvis behöver sövas och om den har fått cannabispreparat kan det vara väldigt farligt, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det kan nog finnas en rädsla för att bli uppläxad av veterinären men det viktigaste är att vara ärlig. Då kan vi ha en diskussion om vilka problem hunden har och hur vi kan behandla det.

Den danska studien har publicerats i tidskriften Plos One och efterlyser mer forskning på effekten av att använda cannabispreparat på hundar. Även Henrik Rönnberg anser att det är nödvändigt.

– Det skulle behövas fler studier och produkter som är godkända och som uppfyller vissa krav. Det är inte alls säkert att produkterna innehåller det som utlovas, konstaterar han.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS