News55

Så får du din hund att bada i sommar

hund
Ta med hunden ut på surfbrädan i sommar. (Foto: AP / Wilfredo Lee / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 24 juni 2024Publicerad: 24 juni 2024

En hund som badar får uppleva många hälsofördelar, inte minst en rolig och svalkande stund i solen. Men hur ska du egentligen gå till väga om din vovve inte vill bada?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Simträning med hund har blivit allt mer populärt och det är inte svårt att förstå varför. Denna aktivitet erbjuder både fysisk träning och en chans att stärka bandet mellan dig och din fyrbenta kompis.

Det är en perfekt kombination av nytta och nöje som passar hundar i alla åldrar och storlekar.

Men hur ska du introducera denna skrämmande aktivitet för din lilla vän? Vi kommer med svaren.

hund bada
Alla hundar tycker inte om vattnet – än. (Foto: Maurizzio Gambarini / AP / TT)

Enligt Allas är simning är en utmärkt form av motion för hundar eftersom det är skonsamt för leder och muskler samtidigt som det ger en fullständig träningsrutin. Detta är särskilt fördelaktigt för äldre hundar eller de som har ledproblem, eftersom vattnets bärkraft minskar belastningen på kroppen. Simning kan även hjälpa till med kondition och förbättra den kardiovaskulära hälsan hos hundar.

Men alla hundar tycker inte om vattnet – än. Det finns till och med de hundraser som inte tycker om att bada, då det inte ligger i deras natur. Exempel på dessa är tax, chihuahua och boxer. Och sen finns det de raser som älskar vattnet som till exempel schäfer, pudel och golden retriever.

Oavsett vilken ras du har, kan du träna den till att tycka om att simma.

Simning med hund – hur kommer du igång?

ANNONS

Simväst – Precis som människor kan vissa hundar behöva extra flythjälp. En simväst kan vara ett bra stöd, särskilt för hundar som är nya på att simma eller som inte är starka simmare.

Säker plats – Välj en säker och ren plats för simningen, antingen en strand avsedd för djur eller en lugn sjö. Undvik områden med starka strömmar eller farliga djup.

Introduktion – Introducera din hund till vattnet gradvis. Låt den vänja sig vid vattnet och simma i sin egen takt. Tvinga aldrig den att simma om den visar tecken på rädsla eller obehag.

Övervakning – Håll alltid ett öga på din hund när den är i vattnet. Även om din vovve är en bra simmare kan oväntade situationer uppstå.

Vovve-vän – Ta med en vattenälskande kompis till din hund, så kommer den vilja vara med i leken och snabbare lära sig.

ANNONS

Farorna att hålla utkik efter

En hund som ligger i flitigt kan drabbas av ett tillstånd vid namn vattensvans. Detta händer när hunden har varit nedkyld, samtidigt som den överansträngt svansmuskeln vilket gör att svansen blir temporärt förlamad.

Något som inte är farligt och som vanligtvis läker på egen hand efter ett par dagar, men kan kännas obekvämt för vovven under tiden tillståndet råder.

ANNONS

Det är även bra att hålla koll på hur mycket vatten den får i sig när den simmar, då det innehåller diverse alger och bakterier som inte är hälsosamma för din fyrbenta kompis.

Se till att erbjuda massvis av vatten innan och efter badstunden, för att minska chansen att den dricker från sjön eller havet.

Ta med dig dessa tips till stranden och njut av en riktigt blöt sommar med din hund.

Se även:

Så skaffar du valp och får betalt för det. News 55

Så gör du om du ser en hund i en varm bil. News 55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS