News55

Så skaffar du valp och får betalt för det

valp
I artikeln får du tips på hur du får betalt för att hålla dig med valp. (Foto: Markus Schreiber / AP / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Är du sugen på att prova på livet som hundägare? Eller kanske har du haft hund tidigare och är nu intresserad av att återgå till vardagen som husse eller matte? Då har vi lösningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att ha en valp är något av det mysigaste som man kan uppleva. Deras oändliga energi och nyfikenhet fyller hemmet med glädje, värme och skratt. Men de små liven är inte något som passar allas ekonomiska situation. Det inte bara kostar att köpa en valp – utan mat, veterinärkostnader och utrustning bygger på notan.

Men vad hade du sagt om vi sa att det finns en möjlighet att bli betald för att få en valp, och samtidigt hjälpa försvaret och polisen?

polishund
Arne valdes till Årets polishund 2005. Här tillsammans med sin förare Jörgen Corneliusson. (Foto: TT)

Försvarsmakten letar ständigt efter lämpliga personer att ta hand om deras små valpar, ett uppdrag vid namn fodervärd. Varje år avlas 35-40 kullar fram i Sollefteå, med mål att i framtiden få arbeta som polishundar. Men under deras första år i livet vill de bo i kärleksfulla hem, innan livet som hårt arbetande vovve börjar.

Ersättning och krav

Oavsett om du aldrig haft hund tidigare eller om du alltid haft hund, har du en ärlig chans att gå vidare som fodervärd. Inte heller spelar det någon roll om du bor i lägenhet och hus. Försvarsmakten gör en helhetsbedömning över hur lämplig du är att ta hand om valpen.

Du bör vara beredd på att lägga ner mycket tid på att motionera din hund, men även att få den bemästra enklare lydnad så som sitt och ligg. Om du bor i en storstad ska du då och då träna hunden i naturen, och vice versa.

Under din tid som fodervärd förser Försvarsmakten dig med bland annat halsband, koppel, matskålar, filt, kloklippare och borste. Utöver detta står de även för eventuella veterinärkostnader och hundens foder.

ANNONS

Som pricken över i:et blir du betald 250 kronor/månad för att ta hand om din lilla valp.

ANNONS

Din valp kan rädda världen

När hunden är mellan 12-18 månader är det dags för ett lämplighetstest. Här får du som ägare gå med hunden runt en testbana som ska visa om hunden kommer göra ett bra jobb inom försvaret eller inte. Om din valp inte blir antagen, finns det en stor chans att du får behålla den. Om den däremot visar sig lämplig, får du lämna ifrån den där och då.

En hjärtskärande stund, men din hund kan rädda världen – och det är inte heller så tokigt.

Se även:

Därför drar hundar i kopplet – här är lösningen. News55

Hundar på väg att bli en klassfråga – inte alla har råd. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS