News55

Sågar hundraser – men glömmer det viktigaste

Bulldog
Bulldogs och malteser är exempel på raser som löper större risk för hälsoproblem genom trånga luftvägar. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 sep. 2024Publicerad: 19 sep. 2024

Vissa hundraser tycks kräva mer än andra, mest av hälsoskäl, men också i form av träning och stimulans. Veterinären Alex Crow avråder till att skaffa dessa raser, men det kan å andra sidan finnas mindre lämpliga hundägare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den brittiske veterinären träffar alla typer av hundar i sitt jobb och avslöjar nu vilka raser han inte skulle vilja äga med hänvisning till hälsoproblem som kan bli kostsamma och sorg och bedrövelse som kan uppstå, rapporterar bland andra New York Post.

Alex Crow
Alex Crow, australiensisk veterinär har gått ut med en video som han publicerat på TikTok där han varnar för de fem hundraser som enligt honom löper stor risk för att få kostsamma hälsoproblem. (Foto: TikTok, screendump)

Hundägares lämplighet

Alex Crow delade med sig av sina insikter i en video som lades ut på Tik Tok, men ytterligare tankar kring detta kan riktas mot hundägare.

Är hundägare som skaffar sig schäfrar eller grand danois tillräckligt intresserade av att motionera och träna sina hundar?

Är hundägare som skaffar sig mindre bulldogs och andra raser som lättare utvecklar andningsproblem tillräckligt engagerade i hundens skötsel och lindrande åtgärder? Det är kanske dessa frågor som varje ny hundägare bör ställa sig innan de ens skaffar hund, oavsett ras.

Här är Alex Crows lista över hundraser som han avstår ifrån:

ANNONS

Shar Pei

ANNONS

Rasens utmärkande päls som hänger i stora veck kan, enligt Crow, orsaka eksem och utslag, speciellt om man inte rengör huden under vecken. När hunden blir äldre kan man behöva göra ögonlockslyft för att förhindra att hudväck hänger ner över ögonen.

Shar Pei-rasen är också benägen att få öroninfektioner på grund av smala hörselgångar.

Raser med platta huvuden

Hundar med platta huvuden – mopsar och bulldoggar – finns också med på Crows no-no-lista på grund av trånga luftvägar, vilket kan leda till andningssvårigheter, överhettning och sura uppstötningar.

De kan också drabbas av hud- och öroninfektioner samt allergier. Ett mer utmärkande problem är de utbuktade ögonen.

Det kan bli kostsamt, men om vi vänder på steken och tittar på hundägare så finns det en hel del som de kan göra; ge hunden extra motion, lämpligt foder och hygienisk omvårdnad som krävs. En viktig fråga: Finns det tillräckligt engagemang bland hundägare?

Schäfer

Schäfrar behöver en specifik livsstil för att trivas vilket omfattar mycket träning och mental stimulans. Alex Crow menar att understimulerade schäfrar kan utveckla beteendestörningar.

ANNONS

Han berättar för New York Post att han sett att många ägare misslyckats, vilket tyder på att bristen ligger hos dem, inte hunden.

Grand Danois är den största hundrasen-
Grand Danois finns med på Alex Crows varningslista på grund av risken för hjärtproblem. (Foto: Pixabay)

Grand Danois

En annan stor hund som Alex Crow varnar för är Grand Danois, eftersom de “snälla jättarna” är benägna att drabbas av hjärtsjukdomen dilaterad kardiomyopati.

Han nämner också att livslängden på endast sju till åtta år kan vara en anledning att undvika rasen.

Tax

Sist på varningslistan finns taxen med sin långa rygg och korta ben, vilket kan orsaka diskbråck och ledproblem.

Taxar är också exponerade för den ärftliga ögonsjukdomen progressiv retinal atrofi

ANNONS

“Även fast taxar har underbara personligheter, gör deras kroppsform dem verkligen utsatta för en rad hälsoproblem, och jag tycker bara att det är hjärtskärande att se dem gå igenom allt detta, bara på grund av hur de avlats fram,” berättar Alex Crow vidare för New York Post.

Slutsats

Alex Crow har rätt om medicinsk fakta, men går ett steg längre när han tänker att dessa raser egentligen inte borde finnas. Kanske ett steg för långt?

Faktum är att dessa raser finns och att de avlats fram för att vara bedårande och charmiga gör människan på sätt och vis ansvarig för hälsoproblem som de tvingas leva med.

Det är kanske bättre att fokusera på bra egenskaper hos varje hundras och att de främst rekommenderas till omhändertagande personer med genuint engagemang och intresse för hundar.

Läs också:

Hundar 2024: 10 bästa raserna för seniorer

Lista: Åtta anledningar att träna din hund

ANNONS

Husdjuret vi älskar allra mest

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS