Det är lätt att samla på sig saker från olika håll: arvegods, loppisar, återvinningsrum, auktioner och mycket mer. Om man inte gör sig av med saker i takt med att man skaffar nya, blir det till slut kaos.
Mest läst i kategorin
Att dra gränsen för vad som är samlarsyndrom kan vara knepigt. För riktiga samlare har nästan omöjligt att slänga något, oavsett om det är skräp.
Var går gränsen?
Gränsen mellan normalt och osunt samlande går nog när man inte kan slänga skräp eller trasiga saker. För en riktig samlare är allt för värdefullt för att kasta.
Det kan handla om vad som helst: gamla telefonkataloger, räkningar från 20 år tillbaka, tidningar, kläder – you name it.
Samlarsyndrom är något helt annat än att till exempel samla frimärken, som är organiserat. Men hur håller samlare koll på sina saker i all oreda?
Senaste nytt
Forskning om samlarsyndrom
Christian Rück och Volen Ivanov har forskat om orsakerna bakom samlarsyndrom. Deras studier, baserade på data från 16 000 tonårstvillingar, visade att ungefär två procent av deltagarna hade börjat samla intensivt redan vid femton års ålder.
En intressant upptäckt var att en tredjedel av fallen kunde förklaras genom genetiska faktorer, berättade de för DN.
Samlarsyndrom finns i alla samhällsklasser och drabbar både män och kvinnor. Mellan två och tre procent av befolkningen har någon form av samlarmani som skulle kunna falla inom kategorin samlarsyndrom.
Påverkan på nära och kära
Det börjar ofta tidigt i livet, så man blir inte en samlare över en natt. Det sker en gradvis förändring som till slut kan utvecklas till fullskaligt samlande. SVT rapporterar att så många som sju procent av alla över 65 år har någon form av samlarsyndrom.
För en person med “normalt ordningssinne” är det tufft att bo tillsammans med en samlare eftersom miljön degraderas fullständigt. Dessutom kan den bli ohälsosam, vilket påverkar det sociala livet: man kan inte bjuda hem folk till ett “samlarhem”. Vem skulle förstå?
Överfulla hem kan också bli hem för ohyra och skadedjur som lätt sprider sig till grannlägenheter. Det finns alltså en risk för vräkning om man är samlare.
Diagnos och behandling
Samlarsyndrom blev en officiell diagnos 2013, men det saknas fortfarande mycket forskning.
Karolinska Institutet vill nu utveckla behandlingsmetoder för samlarsyndrom genom en ny studie. Sofia Jägholm, doktorand och legitimerad psykolog, leder studien som ska kombinera psykiatrisk behandling och stöd från socialtjänsten.
”Vi har sett att behandlingseffekten ofta avtar när behandlingen avslutas, även om man lärt sig mycket. Vi hoppas och tror att ett praktiskt stöd kan förbättra behandlingsresultaten ytterligare,” sa Sofia Jägholm till Göteborgs-Posten i en tidigare intervju.
Tips för att få ordning
Ordningskonsulten Caroline Eriksson har sett en del inom samlande. I Tidningen Hälsa ger hon några praktiska tips på hur man kan röja upp ett samlarhem.
Det vanligaste misstaget är att rensa ut ett rum i taget. Hon föreslår istället sin egen metod: rensa ut efter kategori. Det ger en bättre överblick över vad som verkligen finns, vilket gör det enklare att få koll på “kaoset”.
Läs också:
Ny studie ska ge bättre behandling av folksjukdom
Okända syndromet som drabbar kvinnor
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.