News55

Ny studie ska ge bättre behandling av folksjukdom

Artikelbild
Nu ska det forskas på folksjukdomen som drabbar mer än 2 procent av befolkningen. Foto: Isabell Höjman / TT.
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 juli 2022

Forskare på Karolinska institutet hoppas att en ny studie ska leda till bättre behandlingsmetoder för en folksjukdom som drabbar över 2 procent av befolkningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I takt med att åren går och vi blir allt äldre tenderar vi att samla på oss saker. Hos en del går det till överdrift och förvandlas till ett sjukligt beteende.

Idag uppskattar man att cirka 2,4 procent av befolkningen i Sverige lider av diagnosen samlarsyndrom. Nu vill Karolinska institutet försöka hitta effektivare behandlingsmetoder genom en ny studie. Sofia Jägholm är doktorand och legitimerad psykolog och är den som leder den nya studien som ska kombinera psykiatrisk behandling med stöd från socialtjänsten.  

– Det vi sett tidigare är att behandlingseffekten ofta avstannar när man avslutat behandlingen även om man lärt sig mycket. Vi hoppas och tror att ett praktiskt stöd i att använda färdigheter i hemmet kan förbättra behandlingseffekten ytterligare, säger Sofia Jägholm till tidningen Göteborgs-posten.

Samlarsyndrom blev en diagnos så sent som 2013 och därför saknas det forskning på området. Det är ännu oklart om vem som drabbas och vad som orsakar det men man har sett att ärftlighet spelar in i någon grad, skriver GP.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS