News55

Tips: Så kan du odla på din balkong

odla på balkong
Med rätt förutsättningar kan du odla på din balkong och få den att blomstra i sommar. Foto: Jessica Gow / TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Saknar du en trädgård men vill kunna odla ändå? Då kan balkongen vara ett bra alternativ. Här får du flera värdefulla tips på hur du får den mindre ytan att både blomma och grönska.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sommaren närmar sig och det lockar till odling. För den som inte har tillgång till trädgård är balkongen ett utmärkt alternativ. Men det gäller att ha lite koll på vilka förutsättningar man har och anpassa odlingen efter det.

Växterna behöver mellan fem till sex timmars direkt sol om dagen, berättar trädgårdsexperten Eva Robild för GP. Har man växter med större blad kan det inte heller blåsa för mycket, då riskerar bladen att blåsa sönder.

När det kommer till krukor är stora och rymliga krukor bäst. Då behöver man inte vattna lika ofta eftersom de rymmer mycket jord. Materialet spelar ingen roll, men det behöver finnas ett hål i botten så att vattnet kan rinna ut.

Odla grönsaker och örter

För den som är nybörjare är kryddor och örter en bra början. 

– De är svåra att misslyckas med, och det enda de kräver är någon skvätt vatten ibland och gärna soligt läge, säger Robild till tidningen.

Bra nybörjarkryddor är rosmarin, timjan, gräslök, oregano, salvia och mynta.

Odla squash och tomater på balkongen
Odla squash och tomater på balkongen – men glöm inte att vattna. Foto: Claudio Bresciani / TT 
ANNONS

Plocksallad, spenat, sockerärtor, rädisa, och squash är exempel på grönsaker som går bra att odla på balkongen. Men de är känsliga för uttorkning, därför är en jämn bevattning viktig för att behålla smaken, skriver Leva & Bo.

ANNONS

“Absolut genialiskt”

Eva Robild delar med sig av ett lite annorlunda tips i GP, nämligen att gödsla med mänskligt kiss. Det luktar inte eftersom det snabbt bryts ned. 

– Kissa i en vattenkanna och fyll på med åtta till nio delar vatten.

I en intervju med Expressen berättar trädgårdsexperten och bloggaren Sara Bäckmo mer om det så kallade guldvattnet.

– Det är jätteroligt! Det är som kretsloppstänket på något sätt, absolut genialiskt. Vi bär omkring på det bästa gödselpreparatet och det är helt gratis. Och så spolar vi ut allt det där till ingen nytta alls? Det finns studier som visar att urinen innehåller ungefär samma näringsämnen som köpta gödselpreparat. 

Läs mer: Så sågar expert populär trädgårdspryl

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS