News55

Så sågar expert populär trädgårdspryl

Artikelbild
Många köper ett föremål till sin trädgård i hopp om att det ska göra nytta, men i själva verket är det helt meningslöst enligt expert.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 aug. 2023

Ett populärt föremål finns i många trädgårdar nu för tiden, och det är i ett gott syfte. Men enligt expert är de flesta helt meningslösa och fel utformade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är insektshotell som många köper i hopp om att våra trädgårdar ska bli till ett myller av biologisk mångfald.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Men enligt expert på området är många av köpehotellen helt meningslösa och inte direkt femstjärniga ur hotellgästernas synvinkel.

– I bästa fall är de bara dåliga. I sämsta fall kan de vara skadliga, säger Niklas Johansson, miljöanalytiker på Artdatabanken som är ansvarig för rödlistningen av svenska bin.

Fel utformning

Det är en viss risk att de blir ett smörgåsbord för hungriga fåglar. Ofta är utformningen av insektshotellen som finns i handeln inte ens anpassade till de som är tänkta att bo där. Bland annat har de alldeles för grunda hål. Dessutom är diametern ofta för stor för att bina ska trivas och krypa in. På så vis blir de meningslösa eftersom de inte används.

Många av de mer “avancerade” insektshotellen som säljs är dessutom fyllda med kottar som ska locka andra insekter än bin.

– Det är en billig produkt som fyller holken, men vi har ingen brist på kottar i landskapet, konstaterar Niklas Johansson.

ANNONS
ANNONS

Bygg eget

För de flesta insekter är bristen på mat ett större problem än att hitta någonstans att bo. För vildbin är dock bostadsbrist ett problem. Och vill man hjälpa till på det området är det bättre att bygga eget bo till dem än köpa färdigt hotell så det får rätt dimensioner.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Råd & Rön tipsar om att göra ett eget i lövträdsved. Hålen ska vara fyra till sju millimeter breda och minst 15 centimeter långa. Du kan kan också lämna lite ved och ris i ett hörn på tomten, så kan bina hitta egna bon. Det allra bästa är stubbar som angrips naturligt av skalbaggar som borrar gångar som bina sedan bor i.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS