Plånboken är väl sällan så tunn som i januari för de flesta av oss. Men att laga god mat behöver inte vara dyrt. Och så nöjd man känner sig när man har en slant över! Här 10 snabba tips på billiga måltider:
10 tips på billiga middagar i karga januari
ANNONS
ANNONS
Mest läst i kategorin
- “Tournedos” på kassler med vitlökssmör och bakad potatis är lika gott som oxfilé! Kassler är ofta väldigt billig. Skär lagom tjocka bitar av den, grilla i panna eller på galler så att den får vackra ränder och servera med vitlökssmör och bakad eller råstekt potatis.
- Femöring – en gammal svensk klassiker! Gör den på köttfärs, utblandad med lite ströbröd eller mosad kokt potatis, väl kryddad; bräkna drygt 100 gram/person. Det blir en kostnad på högst en tia. Servera på rostad eller stekt vit brödskiva och toppa med mjukstekt och/eller rå lök, sallad och ett stekt ägg. Gärna också senap, ketchup och HP-sås.
- Rotsaksgryta med osttoast: koka tärningar och skivor av rot- och grönsaker (morötter, brysselkål, potatis, lök, jordärtskockor etc.) i kraftig kycklingbuljong (gärna tärning). Börja med det som kräver längst koktid. Smöra skivor av vitt bröd, täck med en enkel ost och ställ under grillen tills den får fin färg). Servera osttoasten riktigt varm till grytan.
- Kyckling är ju en gudagåva! Enklast är förstås att köpa en färdiggrillad och rensa den ordentligt. Sen kan köttet användas till ett oändligt antal rätter. Några favoriter är kyckling i currysås, crêpes med kyckling- och champnjonstuvning, kycklingsoppa med asiatiska grönsaker, caesarsallad eller kycklinggryta med rödvin, smålök, bacon och champinjoner. Enkla och billiga råvaror.
- Böngryta med kryddkorv: Grovhacka en stor gul lök och så mycket vitlök du orkar skala och skiva och fräs i smör eller olja. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Koka 15 min. Tillsätt blandade bönor och koka vidare en stund. Stek skivor av bratwurst, chorizo eller annan korv och lägg ner i grytan. Äts med bröd, pasta, ris eller potatis.
- Laxpudding längtar i alla fall jag ofta efter. Lax är billigt, men jag tycker ofta att det är för mycket lax i laxpuddingen (!). Jag vill ha mer lök, äggstanning och potatis. Smält smör är förstås ett måste till. Mättande och läcker mat.
- Torsk är det nästan jämt extrapris på. Panera bitar à 125-150 gram per person – gärna med panko – och stek i rikligt med smör och rapsolja. Gör en enkel sås på majonnäs, finhackad smörgåsgurka, gräddfil, citron och curry.
- En bondomelett kan vara hur gott som helst. Råstek potatis eller använd kokt, låt lite hackad lök fräsa med, lägg ner några cocktailtomater och häll över äggsmet blandad av en dryg matsked gräddmjölk per ägg, salt, peppar och en rejäl näve finshackad eller riven stark ost. Ta den av värmen medan den fortfarande är lite krämig. Den behöver inte vändas, bara stjälpas upp på ett fat.
- Strömming, en ren delikatess om den serveras nystekt. Ofta nästan generande billig.
- Rårakor med fläsk – kanske det godaste jag vet. Bara grovriven, saltad fast potatis, som steks tunt och serveras med en liten bit stekt fläsk och lingonsylt.
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS
Senaste nytt
ANNONS