News55

Chokladboll med honung - nyttigare än socker?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 11 maj 2022

I dag är det chokladbollens dag, och kråset smörjs i slott och koja. Och efter frosseriet kommer det dåliga samvetet...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fast hur mycket måste man oja sig över att man tryckt i sig ett antal chokladbollar?

Det beror förstås på. Äter man dem bara en dag om året – som vissa semmeltalibaner: “bara på själva fettisdagen” – kan man nog lugnt klämma hur många som helst. Men annars beror det ju på vad som finns i dem. Jag kollade innehållet i Delicatos bollar. Huvudråvaran är socker. Sen kommer havregryn, palmolja (!), vatten, kokos, kakao, salt, smakämne, konserveringsmedel, emulgeringsmedel och färgämne. Möjligen inte det allra värsta från kemikalieskåpet men en viss skillnad mot hemlagat, där det räcker med tre ingredienser: havregryn, smör och socker.

I stället för socker brukar jag använda flytande honung. Smaken blir densamma – men hur mycket nyttigare är det? Jag har plöjt ett otal artiklar i ämnet och med ledning av dem kommit till slutsatsen att honungen är bättre. Inte så mycket, men något. Den innehåller diverse nyttigheter och ger mer sötma än socker, så man behöver inte använda så mycket. M.a.o. färre kalorier.

(Sen rullar jag dem visserligen i pärlsocker, men bara lite, och mycket godare än kokosflingor, som fastnar mellan tänderna. Såna råkade det bli på bilden, men det får väl gå för den här gången.).

Alltså intalar jag mig att mina chokladbollar är så mycket bättre än andra, att jag kan äta dem ganska ofta…

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS