News55

Det tar sig, SAS! Plus och minus i PLUS:

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 apr. 2023

En ljusning i måltidsmörkret på flyget: SAS serverar riktig mat! Fast kall.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att åka SAS Plus har varit förmånligt i flera år: ombokningsbart, fritt platsval, fri mat och dryck – och inte så mycket dyrare.

Nu är den fria maten betydligt bättre men drycken inte riktigt lika fri.

Man okynnesflyger ju inte numera, men ska man till Gran Canaria måste man ta sig dit luftvägen.

Gör man det med SAS får man äntligen vettig mat.

Vi åkte PLUS och blev glatt överraskade av att de gamla pappkartogerna med konstiga, “nyttiga” rätter äntligen försvunnit. Nu fick vi mat på bricka, som förr, och den var helt ok. På nervägen: rostbiff i tunna skivor, mör och god, med en pastasallad som i och för sig inte smakade något alls, och på hemvägen jätteräkor i asiatisk marinad med en sallad som kunde piggas upp med en limeklyfta och en klick majonnässås. Salt och peppar hade varit ytterligare ett trevligt tillbehör.

Det var inte dumt alls, och att äta med träbestick gör man gärna för klimatets skull.

All mat är kall numera, tiden när man fick en varm måltid ombord är borta för länge sen (precis som hos SJ, f.ö.). Inte ens varma småbröd till maten ser man röken av. Dock kan man i ekonomiklass köpa sig en bit pizza, jag antar att i alla fall den serveras varm. Så det går uppenbarligen att värma käket. Om man vill.

ANNONS

Det finns mycket kvar att förbättra. Varför langar man ut maten först av allt, långt innan man kommer med vagnen med drycker? Vill man dessutom på en längre flygning som den här, nästan sex timmar, ta en drink först, får man ställa matbrickan i knät och vänta på att få drinken på plats framför sig, kanske med chips eller nötter som tilltugg. Även de serveras efter maten. Alldeles feltänkt, SAS!

Till apéritifen kan man beställa en liten tapasbricka, som är riktigt hygglig, med oliver, nötter, kex och två sorters god pesto. Trots att mat och dryck ska ingå i priset får man betala för den i PLUS. Enbart för den, allt annat är fritt. Bara en dryg hundring visserligen, men var är logiken?

Fler undantag: på vissa linjer får man i Plus inte beställa två alkoholvaror samtidigt, enligt nya regler. Och av det ytterst finstilta på den enkla menyn står det att det på vissa linjer (Mallorca, Las Palmas m.fl) bara ingår tre alkoholdrycker. Kanske av rädsla för ett ohejdad supande ombord? Men det senare har väl aldrig varit tillåtet?

SAS Plus är en lätt haltande hybrid mellan enkonomiklass och business.

Men min kärlek till det klassiska gamla bolaget är inte helt avsvalnad ändå.

ANNONS

News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS