News55

Det här var bäst och sämst under matåret 2023!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 31 dec. 2023Publicerad: 31 dec. 2023

Det har blivit hög tid att summera matåret 2023. Här är årets toppar och floppar!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Årets värsta: Matpriserna som skenade.

Årets tröst: Att man – se ovan – tvingades återuppliva den gamla konsten att laga god mat billigt och ta vara på rester.

Årets fisk: Lubb. En av de billigaste men godaste i fiskdisken. Fin textur. Smakar nästan som hummer.

Årets krogrätt 1: En halvdecimeter hög mittbit av piggvar med brynt smör och pepparrot på Wedholms. Dyr men sagolik.

Årets krogrätt 2: Halstrade anklevern med portvinssås, en evig klassiker på Anno Domini, San Agustin, Gran Canaria. Inte alls så dyr.

Årets öl: Obolon från Ukraina. Gott lageröl. Och varje klunk man dricker är en örfil åt Putin.

Årets bojkott: Marabou. Som såvitt jag vet inte har slutat göra affärer i Ryssland. Fy f-n!

Årets minikatastrof: Att Cloetta slutar tillverka Mums-Mums. Ett kulturmord.

ANNONS

Årets comeback: Österhagenglassen, som är tillbaka i affärerna (i alla fall i vissa) efter ett års uppehåll på grund av ägarens sjukdom. En av de ytterst få glassar som tillverkas utan tillsatser, alltså bara på gräddmjölk, ägg, socker och smakråvara som vanilj, jordgubb eller hallon.

Årets debatt: Författaren Lena Andersson skrev i en krönika i DN att man lika väl kan servera gröt när det är ebb i kassan. Det blev ett liv och ett kiv på kultursidorna. Nu när stormen lagt sig undrar jag fortfarande: vad är det för fel på gröt?

Årets drinktilltugg: Friterade rispapper med avokadoröra (tack, Irma!). Lätt att göra: fritera fjärdedelar av rispapper i 2 sekunder. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera med mosad avokado blandad med valfria tillbehör – finskuren chili, räkor, salladslök etc.

Årets dryck (1): Gin. Finns numera i nästan alltför många varianter, till exempel med hallon (Bombays variant Bramble, t.ex., är hemsk). Bäst är klassiskt gin, smaksatt med enbär. Men Tanquerays Rangpour med lime är också jättegod. Tycker jag.

Årets dryck (2): Vatten. Tänk vilken lyx att bara kunna skruva på kranen och få världens bästa vatten!

Årets chips: Torres med tryffel.

Årets grönsak: Borde vara vattenkrasse, alltså den över decimeterhöga varianten, som finns i hela sydeuropa men ratas av handlarna här hemma, otroligt nog. Den är pepprig och fräsch och förgyller varje maträtt. Orto Novo och c:o odlar den, men bara restaurangerna tar in den. Skärpning, ICA, COOP, Hemköp, Lidl, Willys, Tempo … ja, hela gänget!

Årets matskribenter: Maud Onnermark, Matmagasinet, och Jens Linder, DN.

ANNONS

Årets mat-TV: Guillaume´s Paris i kanalen Godare, som går från klarhet till klarhet.

Årets och alla års godaste rätt: Rårakor med fläsk och lingon. Wow!

Gott nytt år!

Drick för Ukraina! T.ex. det här goda ölet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS