News55

En sån här fransk bistro drömmer man om...

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 30 okt. 2023Publicerad: 30 okt. 2023

Det här är en dröm: den lilla, gamla, klassiska franska bistron med sina rutiga eller vita dukar, linneservetter, träpaneler och speglar och framförallt härlig, hemlagad husmanskost. Jag vet var den ligger. Häng med dit!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det tog många år innan MacDonald´s vågade sig in i det franska kökets kultstad, Paris. Nu är det nya tider, och snabbmatställen och alla andra sorters krogar trängs i den parisiska restaurangvärlden. Men de gamla anrika ställena är inte helt utdöda. Vi besöker två!

Den första ligger på en liten bakgata i andra arrondissementet (de bästa ställena ligger påfallande ofta på bakgator): 3 rue Bachaumont, och heter Aux Crus de Bourgogne. Det är nog 30 år sen jag var där första gången efter att läst ett tips från Carl Jan Granqvist. Inte en detalj ser ut att ha ändrats den dess. Inte ens personalen, en av kyparna berättar att han varit där i 38 år. Och själva krogen fyller 91 i år.

Foto

Menyn framkallar nästan glädjetårar: här finns förstås boeuf bourgignon, kyckling med murklor i vin, chateaubriand med béarnaise, gäddfärqueneller, croque-monsieur med riven färsk tryffel och jättelika sjötungor stekta i nästan oanständigt mycket smör. Jag fastnade för en makalös kalvbräss, en rätt som knappt går att få tag i här hemma. Och aldrig så här stor och mjäll.

Men förrätten blev den enklaste av rätter, som också är en av de godaste – i alla fall om man äter den i Frankrike: hårdkokt ägg med majonnäs.

Bara ägg och majo?

Javisst! Underbar kombo! Jag har tragglat med hemlagad majonnäs i stort sett hela livet men aldrig kommit upp den smak den har i Frankrike. En gång fick jag med mig (ja, fick!) en bytta sagolik majonnäs från den här krogen, och jag lyckades transportera dyrgripen ända hem till Sverige utan att få bagaget i resväskan nerkladdat.

Missa inte Aux Crus de Bourgogne om du kommer till Paris!

ANNONS

Nästa sköna bistro heter Le Bouclard och ligger på adressen 1 rue Cavalotti, en liten gata 100 meter ovanför larmet runt Place Clichy. Lokalen är liten och intimt murrig och servicen lysande. Här frossade jag i inälvor: anklever till förrätt och konjaksflamberad kalvnjure med ostronskivling i senapsgräddsås till varmrätt.

Jag har aldrig förr fått anklever med potatis, men här serverades den hemlagade terrinen med små, smörsvängda färskpotatisar. Inte alls dumt, faktiskt!

Kalvnjuren som följde var en rätt att begå brott för. Men det är förstås också mycket annat som lockar på Le Bouclard, eller vad sägs om gratinerade kräftstjärtar, hummer med vin, konjak, tomat och smör, 48-timmarsbakad kalv med timjanblommor, smörstekt kalvbräss…. – ja, herrejösses.

Min reskompis Kasper åt en suverän grillad ekologisk lax med den perfekta innertemperaturen 52 grader:

Parisresan fortsätter på bloggen om ett par dagar. Då ska vi till en michelinkrog som håller halva priset mot andra lyxställen.

Skål och hej för den här gången!

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS