News55

Fascinerande om när maten tar över hela livet

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 11 jan. 2023Publicerad: 11 jan. 2023

För några är mat kanske bara nånting man stoppar i munnen, sen är det bra med det. För andra tar maten över totalt och styr hela tillvaron.

ANNONS
ANNONS

Under mellandagarna fanns det tid att läsa lite mer. Själv försjönk jag i Karolina Ramqvists hyllade bok från i höstas: Bröd och mjölk.

Den rekommenderar jag gärna till alla som är intresserade av mat. Och kärlek, för den delen. För mat är kärlek. Och för en del är kärlek detsamma som mat.

Karolina Ramqvist berättar lustfyllt om barndomens matupplevelser. Och allt börjar med mormors risgrynspudding, som sen går som en röd tråd genom hela boken. Den unga flickan i berättelsen – Karolina själv – lever sitt liv och sin uppväxt genom mat. Lyriskt och frestande beskriver hon olika matupplevelser – från ostmackor till nyfiskad hummer.

Men hon har ingen kontroll över sitt matintag. Det övergår i hetsätande, maten tar över hennes liv.

Jag ska inte avslöja mer. Men man får sig till livs (oj!) många aspekter på vårt förhållande till mat, värda att fundera över. Och man fylls av ömhet och sympati med den lilla flickan och för hennes kamp för och mot det ohämmade ätandet.

Och så blir man rysligt sugen på risgrynspudding….

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS