News55

Hon vann debuttävlingen med Sveriges bästa paj

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 16 okt. 2023

Sveriges finaste paj kan göra svenska Malidza Larsson till världsmästare. I kväll vann hon SM - i sin första mattävling! Och sista, hotar hon...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den tjusiga pajen har ett franskt namn (vad annars): Pâté en croûte, eller något förkortat Pâté croûte. På svenska smördegsinbakad pastej. Oerhört vanlig och älskad i Frankrike med flera länder men ytterst ovanlig i Sverige.

Än så länge. Restaurangnestorn Per Nordlind (tidigare Bistro Jarl m.fl) vill ändra på det och har sett till att Sverige får en plats i VM i Pâté croûte i Lyon den 4 december. I kväll hölls uttagningen på Restaurangakademin i Stockholm, och för ovanlighetens skull i mattävlingar vann en tjej: Malidza Larsson från Stockholm, 32 år.

Hon tävlade på hemmaplan, är till vardags sous-chef just på Restaurangakademin. Tyvärr kan jag inte visa bild på hennes bidrag ( som ser jätteläckert ut och som smakade underbart), eftersom tävlingsreglerna säger att inget får avslöjas före VM-finalen.

En pâté croûte är en paj med valfria godsaker, omgiven av smördeg och med en god gelé mellan fyllningen och degen. Ofta ingår anklever samt annat fint kött, som duva eller rådjur, Det är ett avsevärt pyssel att laga en sån, men väldigt kul tycker de som provat.

Fallgroparna är flera. Bl.a. att få gelén att stelna lagom mycket och att få smördegen att bli lagom gräddad. Kvällens stränge, franske juryordförande konstaterade bistert att bara fyra av dagens tävlande hade lyckats helt med de detaljerna. Annars var det högsta nivå på alla bidrag, tröstade han.

Malidza kan vara stolt: hon bara bakat smördegspastej ett 20-tal gånger i sitt liv. Och hon har aldrig ställt upp i en mattävling förut!

-Nej, och det här blir nog den enda, berättade hon för mig efteråt. Jag är ingen tävlingsmänniska.

ANNONS

Så resonerar många kvinnor, de är ju kraftigt underrepresenterade i alla mattävlingar. Kanske kan Malidza med sin seger bidra till att ändra på det?

-Tävlingsmat är ju en genre för sig, konstaterar Malidza. Men det ska bli väldigt spännande att få resa till Lyon och möta världseliten. Konkurrensen blir stenhård.

Sonen Bruno och maken Erik jublade ikapp med mamma efter segern. Ska Bruno bli kock?

-Det hoppas jag inte, skrattar Malidza.

Nöjd tävlingsledare: Per Nordlind

Tävlingsledare var stjärnkocken Henrik Norström. Han säger:

-Än så länge har vi ju ingen paté en croute-kultur i Sverige. Men den fina pâtén passar till alla tillfällen. Gärna som tilltugg till en apéritif. Och jag älskar att fylla den med dillkött (!).

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS