News55

Lammgryta för 120 kr - men bara på landsorten...

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 17 apr. 2023Publicerad: 17 apr. 2023

Ta ett banklån och gå ut på krogen. Sån är - nästan - verkligheten för oss som bor i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att matpriserna gått upp kan ingen ha missat. Detsamma gäller priset för ett restaurangbesök. Att hitta en varmrätt under 200 kronor är inte längre så lätt.

I helgen provade jag att äta ute långt, långt bort från storstaden. Närmare bestämt i Osby i norra Skåne, 8.000 invånare.

Bland alla pizzerior hittade jag en nyöppnad pärla, döpt till Fabrik, där man kunde få sig en härlig långkokt (72 timmar!) lammbog med picklad rödlök och hembakat levainbröd för 120 kronor. Säsongens fynd!

Jag provade också en rimmad och smörstekt torskrygg med bl.a. rostad fänkål och fänkålschips, ravioli på torsk, och fänkåls-, pastis-, och brynt smör-hollandaise. Den kostade 165 kronor. Utsökt torsk och spännande tillbehör, men portionen är så liten att man gärna äter något mer. För min del blev det en trevlig dessert: mjölkchokladpastej med karamelliserad, saltbakad ananas samt violskum:

95 kronor. Man kände sig inte rånad direkt.

Fabrik, med en köksmästare som jobbat 10 år i Frankrike, har snabbt blivit en samlingsplats för osbyborna, som inte varit bortskämda med fin restaurangmat, men som nu kan få den till överkomligt pris. Grattis!

Jag passade på att jämföra priserna på några krogar i och utanför Stockholm. Tog torsk som jämförelseobjekt. Den kostar just nu på Restaurang Nytorget 315 kronor, på Lilla Ego 345, på Styrelsen 345, på Ulla Winbladh 395 och på Sturehof mellan 285 och 475, beroende på tillbehör. PÅ krogarna ute i landet ligger priserna i genomsnitt en hundralapp lägre.

ANNONS

Jag kollade också priset på fish & chips (jättegott, eller hur?) på olika restauranger i samma kedja, närmare bestämt O´Learys. Deras krog på Centralen i Stockholm tar 255 kronor – medan O´Learys i Malmö begär 179 spänn och O´Learys i Umeå av nån anledning 10 kronor mer, 189, för exakt samma fish & chips.

Som stockholmare frestas man utbrista: lyckliga landsort! Ni kan äta ute mycket billigare än vi i huvustaden!

Fullspikat och glatt på prisvärda Fabrik i Osby

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS