News55

"Lätt smör" med dyrt vatten - kan det vara gott?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 19 juni 2022Publicerad: 19 juni 2022

Hade först tänkt såga den här produkten - men nu vet jag varken ut eller in. Vad tycker du?

ANNONS
ANNONS

Vad i hela friden är det här, tänkte jag första gången jag såg reklamen för “Lätt smör”. Undrade också om man, vilket jag antar, menade lättsmör eller lätt-smör. Men tänkte att bindestrecken kanske var slut hos producenten Arla. Kollade och fann att det här är ytterligare ett exempel på hur man kan tänja begreppen i matsammanhang. Jag menar, smör är smör, dvs. vispgrädde som kärnats och spetsats med lite salt.

Men tydligen kan det, i sin “lätta” form också vara ett matfett som man spätt ut med vatten.

ANNONS

Kan det  då kallas smör?

Vanligt (riktigt) smör innehåller 80% fett. Den nya lättvarianten 60%. Fettet i den kommer också från grädde, men här finns alltså också en hel del vatten. Dessvärre har jag inte lyckats lista ut exakt hur mycket vatten det handlar om, den uppgiften saknas på paketen. Gissa varför…

ANNONS

Nå. Full av skepsis smakade jag lättsmöret och blev förvånad. Det var faktiskt rätt gott. Smörsmaken var inte urvattnad, vilket man kunnat tro, utan ganska tydlig och frisk.

Kollade i några butiker och såg att priset var ungefär detsamma som för äkta smör.

ANNONS

Så okej då: den som vill dra ner på matfettskalorierna kan väl köpa lättsmöret. Men får vara beredd på att betala dyrt för vattnet som ingår!

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS