News55

Lyx och husmansgott i vår närmaste huvudstad

Estland
Ulf Elfving har besökt Tallinn och förundras över varför inte fler svenskar gästar Estlands huvudstad och njuter av matkulturen, som håller världsklass.
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 02 juni 2024Publicerad: 30 maj 2024

“Kan du förklara varför inte fler svenskar kommer till oss?” Säger en estländska som jag träffar i Tallinn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan jag förstås inte. Särskilt inte efter en matresa till det som faktiskt är den huvudstad som ligger närmare Stockholm än alla andra, hur många har tänkt på det? Tvärs över Östersjön, bara 38 mil bort.

Jag hann med fem intressanta krogar på två dygn och är fortfarande mätt. Och belåten.

Då var det skytteltrafik till Estland

Danskar, tyskar, svenskar och ryssar har genom seklerna växlat som härskare i Estland. Numera är landet med i både EU och Nato och hoppas på så sätt hålla Putin borta, även om det mullrar hotfullt österifrån alltsomoftast.

Mina föräldrar reste flera gånger till Estland, man gjorde det i mycket högre grad förr än nu. Det var tajta band över Östersjön och en vana som det är märkligt att vi inte ägnar oss åt lika mycket i dag, trots det korta avståndet.

Jag ville kolla upp matscenen i Tallinn och hittade snabbt mycket som var spännade. Häng med, vetja, det blir mycket god mat!

ANNONS

Klimatsmart köksmästare

Vi startar direkt på toppen, i flera avseenden. Fotografiska, på muséets tak på sjätte våningen med utsikt över hela stan, har en grön stjärna i Michelin, och maten är superb. Mest nyfiken var jag på deras råbiff på lamm med rostade och friterade jordärtskockor, som visade sig vara en fullträff:

ANNONS
Råbiff på lamm med rostade och friterade jordärtskockor.

Men ännu mer imponerad blev jag av deras hållbarhetsarbete. Allt matsvinn går tillbaka till krogens och köksmästaren Peeter Pihels egna odlingar, där det förvandlas till näringsrik jord som skapar nya, ekologiska grönsaker. Och allt överblivet bröd, som samlas ihop varje kväll, används i tillverkningen av Fotografiskas eget goda lageröl.

Ska nån lyckas rädda klimatet är det köksmästare av den kalibern!

Nästa stopp blir Tallinns enda veganska restaurang.

Vegansk? Ja, jag rynkade också på näsan.

Det fick jag äta upp

Det skulle jag förstås inte ha gjort. Den pyttelilla krogen Vegan V dukar upp en massa godsaker som en vegansk novis inte hört talas om. Entrétallriken – med exempelvis faux gras i stället för foie gras är intressant, och just här och då saknar man varken smör eller ägg.

Vegan V dukar upp en massa godsaker.
ANNONS

Jag fick en fin sittplats på ”restaurangens hetaste plats” – det vill säga i den idylliska öppning som en gång varit eldstad…

Interiör från  Vegan V. Som bara har plats för 26 personer.

“Här vill vi visa att vegansk mat inte bara är tråkig kål med stuvade morötter”, säger ägarinnan.

Och det lyckas man med.

Estländarna äter överlag hälsosamt. Enkelt och gärna sånt som kommer från skog och sjö. Många förskolor har odlingar och egna höns. Och lyckligt lottade barn får tidigt lära sig mjölka kor på sommarloven hos mor- och farföräldrarna.

Nyttigt, ekologiskt och lokalodlat

Det nyttiga, ekologiska och lokalodlade går igenom på väldigt många restauranger i Tallinn. En av dem ligger på en udde i utkanten av stan med vacker sjöutsikt: NOA. Den finns med i Michelin-guiden, och där åt jag ett par minnesvärda rätter, först ett glödbakat ostron med några korn estnisk störkaviar. Hade gärna tagit ett dussin.

Ostron på NOA.
ANNONS

NOA, som fyller 10 år, har skapat en jubileumsmeny med rätter som varit gästernas favoriter under åren. Jag provade en ballotine (rullad) på vaktel i äggröra och en crème brûlée med getost (!). Men allra roligast – och godast – på NOA är brödet Det har nått nationell ryktbarhet och bakas av en gammal tant som heter Kai och bor i den närliggande pyttelilla byn Kupu. I 20 år har hon gräddat sina bröd, och varje dag bär hon ner några stycken till restaurangen. Folk vallfärdar från hela Estland för att köpa det. Och det är verkligen superbt! Här serveras det med hemkärnat smör och en skål, där det döljer sig en klick anklevermousse under en yta av krusbärskompott.

Bröd, smör och anklever med krusbär från Estlands mest berömda bagerska.

Men nu: låt oss ta en läskande paus! Vi hamnar på Pohjala Brewery and Tap Room, där biran flödar ur över 50 kranar. Bar och restaurang ligger bakom en glasvägg snett ovanför bryggeriet, så ölen som serveras kommer i stort sett direkt ur de stora metallglänsande tankarna. Vill man så kan man hyra i sig i en bastu före mat eller ölprovning. Vilket förstås sätter extra fart på törsten.

Provbricka med svalkande Pohjala-öl.

Själv gillar jag mest ett smakrikt lageröl, men här kan man också sväva ut i diverse innovationer som en IPA med grapefrukt, ett sommaröl med färsk mango och citron och en berömd porter med choklad.

Sjusovare söker sig gärna hit fram på söndagseftermiddagarna. Då serveras nämligen frukost – hela dagen.

Pikant gatunamn

Apropå bastu så ligger en hel by med bastubyggnader bara ett stenkast från bryggeriet, Iglupark. Där kan enskilda eller grupper hyra och bo i egna små hus med stor bastu vägg i vägg med sovrummet. Bara att kravla sig upp ur sängen och vackla in i värmen.

ANNONS

Ingenting är långt bort i Tallin, stan är liten. Mysigast är det i de gamla, bilfria kvarteren i centrum, som är omgivna av en ringmur. Själv bodde jag i en topprenoverat hotell i gamla stan, som en gång var granne med ett kloster och bär det passande namnet Nunne. Jag kunde inte låta bli att ta en bild på skylten till gatan bredvid:

Så kan en gata också heta. I Estland.

I gamla stan finns massor av små, enkla och billiga krogar med rätt likartade menyer: kyckling, hamburgare, lokala korvar och, av någon anledning nästan överallt caesarsallad. Jag slank in på ett av de hippare ställena – en senior gör vad han vill – med namnet Rado. Dit har även inspektörerna från Michelin hittat och uttryckt sitt gillande. Här byter man meny varje dag (!), jag tog en bakad forell med musslor och smörig sås.

Forell med RADO-pilsner.

Ett ställe jag inte hann med, men som ser extra intressant ut, är bageriet Karjase, som på kvällen byter både skepnad och namn, då blir det restaurang och heter Barbarea. Lockande meny och fina hållbarhetsambitioner. Nästa gång!

Ett annat populärt bageri och coffee shop, där man kan äta hembakat ekologiskt bröd, är Röst bakery i hjärtat av Tallinns historiska gamla stadsdel.

Sprakande grande finale

Finalen på estlandsbesöket blir sprakande! Estlands enda tvåstjärniga restaurang bjuder på en ren uppvisning i smak och skönhet och fick för två år sen sin andra stjärna i Michelin. Även om stämningen är avslappnad, är elegansen total. Krogens namn, 180 Degrees, är till och med inbränt i citronskalet som garnerar drajan! Liksom i det hembakade brödet.

ANNONS
Till och med Dry Martinin heter 180 grader!
Brödet vill också på minna om namnet…

Och kolla in den vackra amusen, en skapelse med gåslever och en blomsterdekorerad sparrisknopp:

Anklever och sparris – som konstverk!

Sen följer en parad av delikatesser, en förrättsbrulée med sparrisglass, en stor havskräftstjärt med smörsås, en liten burk av Estlands mycket fina störkaviar, en halstrad pilgrimsmussla med apelsinsmörsås, den möraste av skogsduvor i vacker kreation med två såser (körsbär respektive endive), dilamm med murklor, nio franska ostar och en dessert med karamelliserad vitchoklad; ja, vid det här laget hade jag tappat nästan all förmåga att häpna… Puh! Kolla själv:

Förrättsbrulée med sparrisglass,
Havskräftstjärt med smörsås.
Kaviar. En burk var.
ANNONS
Pilgrimsmussla (från Norge).
Duva (från Turkiet).
Snyggaste desserten.

Vem har skapat detta eldorado för foodisar?

Han heter Matthias Dieter, tysk kock som viger sitt liv åt sin krog i Tallinn. Han är alltid där.

“Jag ska finnas här för mina gäster”, säger han.

Matthias Dieter på den plats han älskar mest: i köket.

Är det dyrt hos Matthias? Tja, det kostar ungefär en dryg tredjedel av vad det gör på topplyxkrogarna i Paris eller Stockholm, 189 euro för den största menyn.

ANNONS

Tallinn är verkligen en matstad som har ett brett register. Det är “bara” att välja…

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS