News55

Nyårsnöjet som ingen lyckats ta ifrån oss...

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 31 dec. 2022Publicerad: 31 dec. 2022

Nu för tiden är det nyårsafton framför tv:n. En viss skillnad mot förr...

ANNONS
ANNONS

I yngre dar var det förstås partaj som gällde på nyår. Vankades det ingen fest skyllde man det på att det var “amatörernas afton”.

Ett enda år var vi på krogen den här kvällen, hustrun och jag. Det var i Reisens matsal på Skeppsbron i Stockholm. En fullständigt bisarr kväll: i den stora lokalen fanns bara vi och ett annat par samt, vid ett bord i andra änden, två förskrämda turister. I övrigt var det ekande tomt därinne, medan fyrverkerierna sprakade utanför de stora fönstren.

På ungkarlstiden firade jag många nyårsaftnar i sällsynt muntert sällskap. Kompisen Tommy Engstrand var nära vän med Expressens och Sveriges Radios utrikeskorrespondent Janne Mosander. Från någon av de där uppdragsgivarna fick alla korrar ett presentkort på 500 kronor till årsskiftet, att handla nyårsmat i Östermalmshallen för. Det räckte till allt möjligt gott: lax, skaldjur, kött och ostar – ni förstår att det var väldigt länge sen.

Vi köpte mat och dryck och drog hem till lämplig ungkarlskollega och festade grundligt. Något år fick vi låna Sven-Bertil Taubes lägenhet på söder. Han var själv bortrest men glömde nog sent den nårsaftonen, för bl.a. gick hans tvättställ sönder. Fråga mig inte hur det gick till…

Vad är det som hindrar att man tar ut svängarna på nyår numera? Ja, ganska mycket. Bl.a. att åldern tar ut sin rätt (som de sa på Casinorevyn när Gösta Bernhard bar ut en portion köttbullar från scenen, haha). Och eftersom man är rätt långt ifrån tonåren numera, tycker man kanske också att det blir väldigt sent den här kvällen. Att hålla igång till tre, fyra på natten blir ju nuförtiden lite… tröttande. Även om man har försökt även på senare år

Så just nu, när nyårskvällen bara har börjat och medan repriserna från sommarens Allsång på Skansen går på TV, bär det ut i köket, till ett nöje som ingen ännu kan ta ifrån en: lite extra festlig matlagning! Och kallt bubbel i glasen.

Skål och gott nytt år!

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS